PRÍPRAVA REPREZENTANTOV: SLOVENSKO - POĽSKO 3:2 (0:0,1:1,2:1)

.

"Do druhého zápasu nastúpilo naše národné mužstvo s pozmenenou zostavou oproti zápasu s Maďarmi. Svoju premiéru v reprezentačnom drese si odkrútil Pavol Heleš, ktorý nastúpil v prvej obrane spolu so svojím tímovým spoluhráčom, kapitánom reprezentácie, Jurajom Lamačkom. Na druhej strane Poliaci nastúpili bez svojich legionárov zo Švédska.



V úvode sa hrala vyrovnaná partia, no úvodné dve strely patrili hosťom. Až potom sa postupne dostávali k slovu aj naši, no aj v dobrých pozíciách strieľali väčšinou mimo bránky. Naviac Granec trafil brvno. Preto sa prvá tretina skončila bez gólov. Hneď v úvode druhej tretiny Poliaci zaskočili rýchlym gólom. V strede ihriska stratil loptičku Granec a z rýchleho protiútoku strelou spoza Bereša otvoril skóre už po 33 sekundách Kasperek – 0:1. Po zvyšok tretiny boli jednoznačne lepším mužstvom Slováci, ktorých bolo zrazu plné ihrisko a vyrovnávajúci gól doslova visel vo vzduchu. Trápili sa však v koncovke. Poliakom sa podarilo otupiť slovenský tlak až po 37. minúte, keď opäť pohrozili. Zmrznutý slovenský brankár Mészáros si až teraz pripísal prvý zákrok v druhej tretine, keď poľskú jedovku s námahou vytesnil mimo brány. V 40. minúte predsa len prišlo zaslúžené vyrovnanie, keď sa pred bránkou súpera najlepšie zorientoval Lajčiak a vyrovnal na 1:1. Na začiatku tretej tretiny opäť pohrozili Poliaci, no skóre sa nemenilo. Slováci pokračovali v nastolenom tempe, hrali s veľkým oduševnením. Ďalšie brvno nastrelil v 46. minúte Bluska a poľský obranca v snahe upratať loptu do bezpečia zahral vysokou hokejkou, za čo putoval na dve minúty na trestnú lavicu. Slováci nezahrali presilovku úplne ideálne, no na jej konci po peknej kombinácii napol sieť Matejka – 2:1. O dve minúty pridal ďalší gól krížnou strelou Klapita – 3:1.



Počas celého stretnutia robilo Poliakom veľké problémy celoplošné bránenie Slovákov. Až posledných 5 minút sa podarilo Poliakom zatlačiť náš výber a Mészáros sa v bráne až teraz začal poriadne potiť. Dve minúty pred koncom to poľský výber skúsil bez brankára. Naviac im pomohlo prísne vylúčenie Lamačku v čase 58:05 a hralo sa 6 na 4. Na tabuli svietilo 58:39 keď sa Poliaci tešili z kontaktného gólu na 3:2. Strelou tesne nad zemou sa presadil legionár z Česka Dziurdzik. Viac sa však už nestalo. Konečný výsledok: 3:2. Slováci podali v tomto zápase zodpovedný, taktický a disciplinovaný výkon a môžu sa tešiť z historicky prvého víťazstva nad týmto súperom. Najlepším slovenským hráčom bol vyhlásený Vladimír Bereš.



Vylúčenia 1:1, Presilovky 1:1, Oslabenia 0:0, Strely na bránu 28:18



Hlasy: Peter Klapita – autor víťazného gólu Slovenska: "Zápas sa hral vo vysokom tempe. Taktiku celoplošného napádania sme zvládli a podarilo sa nám súpera viackrát zatlačiť. Škoda množstva nevyužitých šancí, ktoré nás na konci zápasu mohli mrzieť. Som rád, že sa nám po prvý krát podarilo poraziť poľský výber na medzinárodnej úrovni. Máme sa ešte v čom zlepšovať a verím, že do Španielska pôjdeme čo najlepšie pripravení."



Zostava: Mészáros – Lamačka, Heleš – Blaško, Klapita – Petróci, Komačka – Bereš, Krchňák, Granec – Matejka, Lajčiak, Zemen – Bluska, Martinák, Novák (od 41. Konečný). Tréner:P.Blaško"