PREDSTAVUJEME VÁM / SLOVENSKÝ REPREZENTANT ROMAN ZELIEZKA

"

"

Do štartu mužskej florbalovej extraligy zostáva už len jeden týždeň. Predstavitelia klubov, hráči, ale taktiež fanúšikovia sa tešia na novú sezónu, ktorá bude určite veľmi zaujímavá. Florbalisti ŠK 1. FBC Trenčín sa v 1. kole stretnú v sobotu 19. septembra s ATU Košice. O deň neskôr v nedeľu sa postavia ďalšiemu košickému mužstvu – Florko Košice. Oba zápasy odohrajú Trenčania v Košiciach.

V dnešnom „Piatkovom predstavovaní“ vám chceme priblížiť profil Romana Zeliezku, hráča ktorý by mal v prvých dvoch kolách svojimi skúsenosťami a kvalitou správne nakopnúť trenčianskych mladíkov. Roman bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť vo funkcii prvého asistenta kapitána Branislava Mituchu, ktorého sme vám predstavili minulý týždeň.

Roman Zeliezka sa narodil 22.7.1992 v Trenčíne. Členom ŠK 1. FBC je už od roku 2005. V tomto čase mal Roman 13 rokov a je jedným z trojice členov klubu, ktorý pôsobí v 1. FBC Trenčín od jeho začiatku až doteraz. Jeho prvou zastávkou bola kategória žiakov. Následne sa presunul k dorastencom, kde získal svoj prvý titul. Postupom času sa Roman zaradil do mužského „A“ tímu. Práve tu dostal svoju prezývku – „Lower“. 23 ročný center sa môže pochváliť štyrmi titulmi v mužskej extralige. Pri každom z titulov bola Romanova úloha odlišná. Od prvého, kedy patril v tíme medzi najmladších hráčov až po štvrtý, kedy bol na najvyšších priečkach kanadského bodovania celej súťaže. V slovenskej extralige nastúpil „Lower“ už na 151 zápasov, v ktorých si pripísal 245 bodov. Podrobná štatistika znie 114 gólov a 131 asistencií. Štvorka v kolónke titulov mu svieti aj v ďalších dvoch kategóriách. Štyri majstrovské zlatá získal v mužstve juniorov a taktiež v „B“ tíme 1.FBC. V trenčianskom „béčku“ nazbieral tento center 158 bodov (82+76).

V slovenskej reprezentácii figuroval prvýkrát v juniorskom výbere Denisa Graneca a Juraja Lamačku. V drese „devätnástky“ nastúpil na 12 zápasov, v ktorých si zapísal 5 bodov za tri góly a dve asistencie. Štyri juniorské štarty si pripísal na Majstrovstvách sveta juniorov v Nemecku. Mužský reprezentačný dres si trenčianska „66-stka“ obliekla doteraz 13 krát. Sedem bodov (3+4), taká je štatistika v seniorskom výbere. V drese ŠK 1. FBC Trenčín nastúpil na medzinárodnej scéne v kvalifikácii na EuroFloorball Cup a taktiež na záverečnom turnaji EuroFloorball Cupu. Dokopy si v európskom klubovom pohári pripísal 3 body v ôsmich zápasoch. Patrí v klube 1. FBC k hráčom, ktorí sa môžu pochváliť veľkým množstvom titulov. Center prvého útoku ich má doposiaľ na svojom konte 13 a určite chce pomôcť svojmu mužstvu k ďalším víťazstvám.


Máš 23 rokov a florbal je taktiež pomerne mladý šport. Ako si sa k nemu v Trenčíne dostal?

S florbalom som sa zoznámil na základnej škole tak ako väčšina mladých ľudí. Nakoľko som v tom období skúšal niekoľko športov tak som sa na základe reklamy zúčastnil aj náboru v tíme ŠK 1.FBC Trenčín a nadšenie pre florbal mi zostalo až do dnes.


V trenčianskom drese začínaš svoju 11. sezónu. Ako sa počas tohto obdobia menilo mužstvo a tvoje postavenie v ňom?

Až do minulej sezóny malo mužstvo v podstate pevnú kostru. Po odchode starších skúsených hráčov pripadla úloha lídrov tímu na nás, niekdajších "bažantov". V extraligovom tíme začínam už 8. sezónu a v porovnaní s dnešnými mladými hráčmi bolo za našej éry omnoho ťažšie prepracovať sa do základnej zostavy. Momentálne som stabilným členom základnej zostavy. Neviem či je to tým, že som sa zlepšil alebo tým, že máme omladený káder a všetci niekdajší stabilní hráči ukončili svoju kariéru.


Mladé mužstvo 1.FBC čaká sezóna, ktorá ukáže vnútornú silu a kvalitu hráčov. Tvoje očakávania a ciele pred štartom ročníka 2015/2016?


Ciele v tíme ŠK 1.FBC Trenčín sú vždy tie najvyššie a moje taktiež. Aj napriek tomu, že máme mladý tím vidím v ňom veľkú chuť a potenciál napredovať. Počas posledných dvoch neúspešných sezón nabralo celé mužstvo množstvo skúsenosti a verím v to, že nasledujúcu sezónu sa to odzrkadlí aj na našich výkonoch a vrátime sa výsledkovo medzi slovenskú florbalovú elitu. Mojím cieľom je taktiež presvedčiť reprezentačného trénera o mojich kvalitách a pobiť sa o dres slovenskej reprezentácie na nasledujúce majstrovstvá sveta v Lotyšsku.


Máme za sebou leto a teda aj čas oddychu medzi jednotlivými sezónami. Ako si ho prežil a ako si si oddych spríjemnil?

Takúto dlhú prestávku medzi sezónami som ešte nezažil. Samozrejme som počas nej nezanevrel na šport a rekreačne som si leto spríjemňoval napríklad futbalom alebo tenisom. Zúčastnil som sa aj niekoľkých florbalových turnajov. Popri práci som si našiel čas aj na kamarátov a taktiež rodinnú dovolenku. Avšak prestávka bola už veľmi dlhá takže sa teším a som plný očakávaní, čo prinesie nasledujúca sezóna.

Romanovi držíme palce a prajeme mu veľa šťastia do nasledujúcej sezóny. Ďakujeme za rozhovor.

"