PREDSTAVUJEME VÁM / REPREZENTAČNÝ OBRANCA MAREK BULKO

.

"Už zajtra štartuje zápasom proti košickému ATU extraligová sezóna pre florbalistov ŠK 1. FBC. Trenčanov čaká veľmi ťažký zápas v metropole východu. Dnes však pokračujeme v našom „Piatkovom predstavovaní“. Ďalším hráčom, ktorého Vám chceme priblížiť je slovenský reprezentačný obranca Marek Bulko, ktorý sa stal hráčom 1. FBC v roku 2011 po prestupe z Novej Dubnice.

Marek sa narodil 14.04.1992 v Ilave. Sezóna 2015/2016 bude pre neho 8. sezónou v mužskej extralige. Jeho prvé kroky v extralige boli v drese Victory Stars Nová Dubnica, v ktorej pôsobil necelé štyri roky. V júli roku 2011 dubnický obranca prestúpil tesne pred kvalifikáciou na EuroFloorball Cup do tímu vtedy dvojnásobného majstra ŠK 1. FBC Trenčín. V kádri Trenčanov ho čakala veľmi ťažká previerka, keď ho tréner Sága postavil do formácie k skúseným hráčom ako Lamačka a Kovalčík. Počas doterajšej kariéry nastúpil Marek už na 187 zápasov v mužskej extralige a z nich bolo 111 v drese ŠK 1. FBC Trenčín. Bodové štatistiky tohto 23 ročného obrancu sa pred novou sezónou zastavili na celkovom čísle 258 kanadských bodov. Presná štatistika ukazuje na 95 gólov a 163 asistencií. Po svojom príchode do 1. FBC odohral Marek taktiež 10 stretnutí za trenčianske „Béčko“, v ktorých si pripísal 31 bodov (12+19). Pri tímových úspechoch v drese Trenčanov svieti dubnickému odchovancovi v kolónke titulov číslo 5. Marek vlastní dve zlaté medaile z extraligy mužov, dve zlaté medaile z 1. ligy mužov a jeden juniorský titul.

Trenčianska „päťka“ sa taktiež predstavila už vo viacerých medzinárodných stretnutiach a podujatiach. V juniorskej reprezentácii Slovenska nastúpil k 10 zápasom so štatistikou dvoch gólov a jednej asistencie. Medzi týmito zápasmi je započítaný aj štart na Majstrovstvách sveta juniorov v Nemecku. V drese seniorskej reprezentácie sa Marko postavil k 33 oficiálnym zápasom, v ktorých zaznamenal 22 kanadských bodov za 11 gólov a 11 prihrávok. Obranca ŠK 1. FBC sa ako jeden z piatich hráčov mužskej reprezentácie zúčastnil na oboch seniorských Majstrovstvách sveta vo florbale, a to v roku 2012 v Švajčiarsku a v roku 2014 v Švédsku. V druhom najprestížnejšom európskom klubovom podujatí EuroFloorball Cup nastúpil Marek na 10 zápasov. Zúčastnil sa jednej kvalifikácie na tento turnaj a dvoch hlavných pohárov v Košiciach a v Trenčíne. Gólovo sa presadil štyri krát a pripojil štyri asistencie. Od roku 2013 pôsobí tento 185 centimetrov vysoký defenzívny hráč aj ako tréner. Na pozícii asistenta Miroslava Ságu získal na juniorských Majstrovstvách Slovenska zlatú medailu. Ako hlavný tréner spolu s Romanom Zeliezkom viedol uplynulú sezónu bronzový tím juniorov v extralige. Marek naďalej pôsobí ako hlavný tréner kategórie juniorov.


V pomerne mladom veku začínaš už svoju 8. sezónu v mužskej extralige. Ako si sa dostal k tomuto športu?

Už od útleho veku som hrával futbal za Dubnicu. Tento šport ma napĺňal až do mojich 15 rokov. Stalo sa však to čo v každom športe. Aj keď sme s kamarátmi mali kvalitu naši rodičia nenosili plné obálky funkcionárom a my sme to cítili na tlakoch od trénera. Vtedy som sa rozhodol pre zmenu športu a hľadal som čo by ma tak najviac bavilo. Od malička ma bavil naháňať sa pred domom s hokejkou. Na internete som si všimol florbal a hľadal som tak najbližší klub v okolí Dubnice. Ten bol na Novej Dubnici. Pamätám si na svoj prvý tréning, kedy som uvidel Ďuriho Lamačku. Začal som si s ním prihrávať, vykal som mu a pozeral na neho s otvorenými ústami. Vtedy ma ešte nenapadlo, že o pár rokov s nim budem hrať.


Do ŠK 1. FBC Trenčín si prestúpil v roku 2011. Ako si sa do klubu dostal a aké boli tvoje prvé pocity v mužstve?

Po finále juniorskej Florbalki ligy som sedel s trénerom Ságom, ktorý mi povedal, že má záujem o môj prestup. Po určitých problémoch sa prestup dotiahol a mohol som tak nastúpiť do prípravy. Pocity boli výborné. Dostal som sa do prvej formácie a získaval skúsenosti od starších hráčov. Prostredie a podmienky boli určite kvalitnejšie ako v Dubnici. Postupom času som sa v klube usadil.


Už zajtra začína extraligová sezóna. Tvoje mužstvo cestuje na dvojkolo do Košíc. Aké sú tvoje očakávania a ciele pred sezónou?

Úvod súťaže bude veľmi ťažký, ale mančaftu verím a myslím si, že na východe republiky môžeme byť úspešný. Ak budeme hrať tímovo a odohráme kvalitné zápasy so zodpovedným prístupom body sa dostavia. Celá sezóna bude veľmi náročná. Liga sa vyrovnáva. Aj niektoré ostatné tímy už začali brať florbal vážne, nie iba ako víkendovú zábavku. Vždy si dávam vysoké ciele, takže aj tento ročník tomu tak je. Mojím osobným cieľom je dostať sa do konečnej nominácie trénera Koutného na kvalifikáciu na Majstrovstvá sveta vo florbale a taktiež na samotné majstrovstvá do Lotyšska.


Poďme ešte trošku k tvojmu osobnému životu. Máme za sebou letné prázdniny. Ako si ich prežil a ako rád tráviš svoj voľný čas?

Počas leta som sa zúčastnil Slovenského pohára vo florbale v Topoľčanoch, ktorý sme klasicky vyhrali (smiech). S kamarátmi sme boli na dovolenke v Chorvátsku. Bol som aj na festivale Pohoda. Ostatný čas som trávil s mojimi najbližšími na výletoch v Prahe alebo Bratislave a tak rôzne v okolí Trenčína. Voľný čas rád trávim s mojimi ľuďmi či vonku alebo na skype, ak to okolnosti nedovolia inak. Baví ma vytvárať a viesť tréningy mladších chalanov. V poslednej dobe si rád pozriem televíziu a hlavne seriály a programy s Gordonom Ramseym.


Marekovi ďakujeme za rozhovor a prajeme veľa zdravia a šťastia do novej sezóny.

"