SLOVENSKÝ REPREZENTANT MATÚŠ MACHARA SA VRACIA DO 1. FBC TRENČÍN

SLOVENSKÝ REPREZENTANT MATÚŠ MACHARA SA VRACIA DO 1. FBC TRENČÍN

Počas koronavírusovej prestávky sa družstvu ŠK 1.FBC Trenčín podarilo získať do svojich radov veľmi významnú hráčsku posilu. Do klubu sa po dlhých šiestich rokoch vracia jeho odchovanec, reprezentant SR, 26 ročný obranca Matúš Machara.


Matúš, ako k tomuto prestupu vlastne došlo ?

"Úprimne povedané, myšlienka o zmene klubu mi v hlave vŕtala už dlhšiu dobu. Zaoberal som sa ňou už v priebehu minule sezóny, kedy som dostal ponuky od rôznych klubov. Jednou z nich bola aj ponuka návratu do 1.FBC Trenčín, kde som s florbalom na súťažnej úrovni začínal. Keď som však o tom dlhšie premýšľal, tak som dospel k rozhodnutiu, že sezónu dokončím v AS Trenčín. Chalanov v AS Trenčín mám rád, tak som si povedal, že v rozohranej sezóne sa do iného klubu neprestupuje. Po skončení uplynulej sezóny, ktorá sa kvôli pandémii nedohrala ma opäť oslovil pán Sága. V tom čase som premýšľal aj o pôsobení v českej lige, odkiaľ som mal pár ponúk. Najviac sa mi pozdávala ponuka Sparty Praha, a to nielen pre ich výborný štýl hry, ale aj z toho dôvodu, že viacerí chalani v tíme sú aj moji spoluhráči v reprezentácií. Absolvoval som s tímom Sparty športový kemp, ktorý bol naozaj na vysokej úrovni a cítil som po ňom veľkú príležitosť zahrať si v špičkovom českom klube. Napriek tomu som si nechal čas na rozhodnutie. Avšak po dôkladnom zvážení všetkých pre a proti som sa nakoniec rozhodol zostať na Slovensku.
Keďže sa tieto moje možné „prestupy“ vliekli veľmi dlhý čas, tak som sezónu začal opäť v AS Trenčín, avšak stále som si bol vedomý, že potrebujem zmenu, ktorá by mi priniesla nový impulz. Vedel som, že sú len dva kluby na Slovensku v ktorých by som si vedel predstaviť pokračovať a to Tsunami Záhorská Bystrica a 1. FBC Trenčín. V Tsunami som už v minulosti krátko hosťoval, takže chalanov a ich herný štýl veľmi dobre poznám a 1. FBC je stará známa mnou overená klasika. Avšak rivalitu medzi AS Trenčín a 1.FBC Trenčín bolo pri rokovaniach samozrejme cítiť. V tom sa však sezóna prerušila a ja som bol presvedčený, že sa už ohľadom môjho prestupu vôbec nič nevyrieši, preto som ani nedúfal, že kluby opäť vstúpia do spoločného rokovania. Nakoniec sa ale prestup podarilo zrealizovať za čo som nesmierne vďačným nielen obom klubom, ale i všetkým zúčastneným.
Pevne verím, že úsilie, ktoré bolo vynaložené klubom 1.FBC Trenčín splatím svojimi výkonmi na ihrisku. Ciele a očakávania v klube sú vždy tie najvyššie. Možno to vyznie ako klišé, ale treba ísť vždy od zápasu k zápasu a poctivo sa pripravovať na každého jedného súpera a zásadne nikoho nepodceňovať. Teraz už len zostáva veriť, že sa situácia okolo koronavírusu začne zlepšovať a súťaž sa reštartuje čo najskôr ako to bude možné. Mne samému už veľmi chýbajú tréningy, zápasy a vlastne celý ten florbalový kolotoč na ktorý som zvyknutý. A čo sa týka môjho pôsobenia v zahraničí, tak momentálne sa nikam nechystám, keďže som si doma v Trenčíne našiel novú prácu, ktorá ma veľmi baví."


A čo hovorí k získaniu novej posily vedenie ŠK 1.FBC Trenčín ?


Miroslav Sága, prezident klubu:

"Nebolo to vôbec jednoduché angažovať Matúša späť do 1. FBC Trenčín. Matúš to skomplikoval tým, že za neistých okolností uprednostnil ponuku Sparty. Keby bol na našu ponuku prikývol už v júli, prestup by sa realizoval jednoduchšie, rýchlejšie a bez problémov. Rešpektovali sme rozhodnutie hráča. Potom, keď česká ponuka padla, sme vedeli, že to už nemáme vo vlastných rukách. Napriek tomu sme to nevzdali. Prvá požiadavka AS bola astronomická, ale dúfali sme, že to bolo len v návale emócií. Po úvodnom jednaní pána Piovarčiho s Jurajom Matejkom dostala celá situácia reálnejší obraz a ja som potom v ďalších jednaniach dospel v rozhovoroch ku konečnej dohode s AS Trenčín. Všetci sme radi, že to takto dopadlo a za to, že k dohode došlo, treba samozrejme poďakovať aj súperovej strane. Teší nás, že reprezentant Slovenska nezostal nakoniec bez klubu, to by bola pre florbal zlá reklama."


Ivan Piovarči, športový riaditeľ klubu:


"Máme to úspešne za sebou. Matúš je znova doma a všetci pevne veríme, že sa nám jeho prestup vyplatí. Škoda, že v júli nepadla definitíva, nesmierne nám to skomplikovalo situáciu. Najväčšiu zásluhu na konečnej realizácii prestupu má pochopiteľne pán Sága, ktorý trpezlivo doťahoval posledné detaily transferu. On sa ako prezident klubu musel rozhodnúť, či do toho vôbec pôjdeme. Paradoxne, pri uskutočnení prestupu nám určite pomohol aj Covid 19 - opačná strana by totiž riskovala, že ak by sa nezačalo hrať alebo začalo hrať neskoro,hráč by bol po sezóne voľný bez odstupného. Ale napriek tomu sa chcem touto cestou poďakovať aj Jurajovi Matejkovi. Že nám to nechcel príliš uľahčiť, je úplne pochopiteľné. Ja by som sa v jeho situácii pri prestupe hráča do konkurenčného klubu asi nechoval inak. Na druhej strane viem, že je to inteligentný muž a pochopil, že keď za neho už hráč hrať nechce, mala by nastúpiť snaha sa dohodnúť. Keďže sa tak stalo, mohol by to byť prvý krôčik k obrúseniu hrán medzi našimi klubmi, ktoré doteraz dosť často nebezpečne iskrili. Matúšovi držíme palce. Tešíme sa z jeho návratu domov."


Priaznivci klubu 1. FBC Trenčín sa preto môžu oprávnene tešiť. Hneď v prvom zápase po tom, ako nám to pán Covid 19 dovolí, budú mať možnosť vidieť slovenského reprezentanta Matúša Macharu znovu v našom drese. Verme, že sa epidemiologická situácia zlepší natoľko, aby sa sezóna mohla opäť rozbehnúť a dúfajme, že aj s vernými fanúšikmi a priaznivcami športu. A ak by to predsa len muselo byť bez fanúšikov, priaznivci môžu všetky domáce zápasy1. FBC Trenčín sledovať na klubovom YouTube kanáli.