HISTORICKÉ UMIESTNENIE AJ S PRISPENÍM NAŠICH ODCHOVANCOV

Slovenskí florbalisti dosiahli na svetovom šampionáte vo fínskych Helsinkách historický výsledok. Siedma priečka je najvyšším umiestnením mužského tímu na majstrovstvách sveta. Vďaka postupu do štvrťfinále sme sa v rebríčku IFF posunuli do elitnej osmičky. Ak tím vedený Radomírom Mrázkom prejde februárovou kvalifikáciou, na budúcoročnom turnaji sa vo Švajčiarsku predstaví v spoločnosti elitného kvarteta už v základnej skupine.

„Z tohto uhľa pohľadu to je super. Posunuli sme sa, ale nesmieme prestať pracovať. Videli sme, koľko nás delí nielen od Fínska, ale napríklad aj od Lotyšska. Ich fyzická pripravenosť je na inej úrovni. Hoci sme o miestenku medzi top osem tímov bojovali niekoľko rokov, udržať sa tam bude omnoho náročnejšie,“ povedal brankár Jakub Klobučník, ktorý vnímal svetový šampionát nielen z pohľadu hráča, ale aj ako člen výkonného výboru zväzu. Práve Klobučník bol v bráne v kľúčovom zápase osemfinále proti Nemecku, keď sme piaty tím sveta udržali na troch góloch.

Trinástym v produktivite šampionátu a štvrtým v slovenskom drese bol len osemnásťročný Tomáš Kvasnica. V siedmych zápasoch zaznamenal ako člen tretej päťky dvanásť bodov z toho šesť gólov a rovnaký počet asistencií. „Som celkom spokojný, hoci to mohlo byť aj lepšie. Boli to moje prvé majstrovstvá sveta v mužskej kategórii. Tešil som sa, ale trochu ma sklamali haly, v ktorých sme hrali,“ povedal jeden z budúcich lídrov reprezentácie.

Jednu z obranných dvojíc slovenského tímu vytvorili Samuel Virga, ktorý je tiež stále len tínedžer a dnes už hráč Vítkovíc Šimon Hatala. Obaja patrili medzi opory mužstva, hoci Virga nastupuje v našom drese v útoku a počas turnaja bojoval nielen so súpermi, ale aj s chorobou.

„Škoda, že som zmeškal posledné dva zápasy. Aj tak bolo super zahrať si s inými krajinami a porovnať sa. Je to motivácia do ďalšej práce,“ povedal Virga a k pozícii v defenzíve dodal: „Síce tam nehrávam pravidelne, ale postupne som si zvykal. Myslím, že od zápasu k zápasu to bolo lepšie.“

Skúsenosti zo špičkového tímu najvyššej českej súťaže zužitkoval Šimon Hatala. „S prvými piatimi zápasmi môžeme byt spokojní. V posledných dvoch ale bolo cítiť, že už sme neboli dostatočne fyzicky pripravení,“ zhodnotil stále iba 21-ročný florbalista a na záver nasmeroval svoje myšlienky z majstrovstvá sveta, ktorá náš čakajú o rok: „Tento rok sme chceli byť vyššie a piate miesto bude cieľom aj vo Švajčiarsku. Musíme ale popracovať na fyzičke. Potom to nevidím nereálne.“

Tomáš Kvasnica - 7 zápasov, 6+6
Šimon Hatala - 7 zápasov, 0+2
Samuel Virga - 5 zápasov, 0+1
Jakub Klobučník - 59/75 (78,6%)