CHCEŠ HRAŤ FLORBAL? POĎ K NÁM!

Prinášame vám rozhovor s poradcom prezidenta klubu 1.FBC Trenčín, Ivanom Piovarčim, ktorý v rozhovore so športovým redaktorom týždenníka MY Martinom Jurčom odpovedal na otázky týkajúce sa nášho klubu. Športový klub 1. FBC Trenčín, líder extraligy, na Slovensku pôsobí už 17 sezón. Vychoval viacero slovenských reprezentantov, z ktorých štyria prispeli k siedmemu miestu na Majstrovstvách sveta vo florbale 2020 v Helsinkách.

Ostatné dva ročníky ste mali veľmi dobre rozbehnuté. Je náročné hľadať motiváciu do ďalšieho fungovania po posledných sezónach, ktoré predčasne ukončila pandémia koronavírusu?

Je to naozaj veľmi ťažké. Ide už o tretiu sezónu, kedy sme pri prerušení vždy na čele tabuľky a nikdy sa to nedohrá, to je naozaj frustrujúce. Najmä, keď vidíme, že opatrenia vlády na amatérsky a mládežnícky šport úplne zabúdajú. Stále sa hovorí len o kostoloch, bazénoch a fitnesscentrách, no kolektívne športy, s výnimkou profesionálnych líg, absolútne nikoho nezaujímajú. Tak to však bolo aj mnoho rokov pred covidom, aj preto úroveň našich, najmä halových športov vyzerá dnes tak, ako vyzerá. V súčasnej situácii sme všetci verili, že sa bude v tréningoch a súťažiach pokračovať v systéme očkovaní - prekonaní, ale dočkali sme sa len ďalšieho sklamania, nemôžeme ani len trénovať. Pritom v našom „áčku“ máme stopercentnú zaočkovanosť, kompletne zaočkovaní sú aj tréneri a vedenie. V tomto som na našich chlapcov naozaj hrdý, každý jednoducho chce hrať a s očkovaním nikto nešpekuloval. Žiaľ, ocenenia sa za to asi nikdy nedočkáme.

Pri pohľade na priebežnú tabuľku to vyzerá, že opäť máte našliapnuté na najvyššie méty. Čo bolo základom dobrých výkonov a výsledkov z prvej časti aktuálnej sezóny?

Pohľad na tabuľku je jedna vec, spokojnosť s výkonmi druhá. Sami chlapci určite cítia, že to doteraz nebolo úplne ono. Mrzia nás nepodarené vstupy do väčšiny domácich zápasov, keď sme museli skóre krvopotne otáčať a v zápasoch proti košickým tímom sa to nakoniec ani nepodarilo. Samozrejme, treba vziať do úvahy aj skutočnosť, že väčšina súperov sa u nás „zabarikáduje“ na vlastnom veľkom bránkovisku a tá hradba sa nám ťažko prekonáva. Navyše, vtedy florbal prestáva byť pekný aj pre divákov. Na kvalitný zápas treba vždy dvoch kvalitných súperov. Nedá sa však nič robiť, aj s touto skutočnosťou sa budeme musieť vysporiadať. K úplnej spokojnosti, čo sa týka herného prejavu, máme ďaleko.

Príprava na túto sezónu bola opäť kvalitná, osobnosť trénera Holovku je toho zárukou. Nie je ale pre hráčov jednoduché drieť celé leto a nemať žiadnu istotu, či sa to vôbec pretaví v nejaký výsledok. Preto, aj čo sa týka tých najvyšších mét, nevyvíjame na seba a na hráčov žiadny tlak. Jediným cieľom je vždy vyhrať najbližší zápas. Ale kedy ten v tejto čudnej dobe príde, nevie nikto z nás.

Vo veľmi dobrom svetle sa predstavila aj trojica vašich hráčov na nedávno skončenom svetovom šampionáte vo Fínsku. Ako ste vnímali ich výkony?

V prvom rade je treba zablahoželať celému tímu za dosiahnutie historicky najlepšieho umiestnenia na majstrovstvách sveta. Koľko kolektívnych športov sa môže u nás pochváliť, že sú siedmi na svete? Pomalými krôčikmi sa florbal posúva nahor, snáď si to už konečne niekto „tam hore“ začne všímať. Myslím, že nové vedenie zväzu pre to robí maximum, ale chápem, že v našom konzervatívnom svete zakonzervovaných pravidiel sa všetko nové presadzuje len veľmi ťažko. Florbal je mladým športom a všetci vieme, že u nás sa striktne postupuje vždy systémom „naučte sa plávať, potom vám napustíme bazén“. To znamená, že si vás niekto všimne, až donesiete medailu bez toho, že by vám vytvoril aspoň základné podmienky pre fungovanie. Za veľké plus však predsa len považujem, že sa florbal konečne zjavil na televíznych obrazovkách. To je určite pokrok.

A k vašej otázke - naši chlapci sa určite nestratili. Jakub Klobučník bol oporou tímu, o čom svedčí aj skutočnosť, že dostal v bránke prednosť v zápase o historicky najlepšie umiestnenie. Bol našou jednotkou. Tomáš Kvasnica zahral výborne, byť v jeho veku na MS taký produktívny je obdivuhodné. Dúfam, že z toho nezačne lietať v oblakoch a nepokazí si to. Potenciál má obrovský, len všetko chce svoj čas. Vyrástol však v rozumného mladého muža, preto verím, že si to nepokazí. Samo Virga to mal asi z našich chlapcov najťažšie, lebo nastupoval na netradičnom poste obrancu, kde nemohol úplne naplno rozvinúť svoje tvorivé schopnosti. To, či sa nedali využiť aj zaradením do jednej z útočných trojíc, je, samozrejme, len a len vecou trénera. Ale určite nesklamal. A spomenúť musím aj nášho odchovanca Šimona Hatalu, ktorý vyrastal v našom klube viac ako desať rokov a momentálne je hráčom českých Vítkovíc. Bol spoľahlivý, ako vždy. Pre mňa je Šimon vzorom skromného športovca, o ktorého sa dá oprieť vždy nielen na ihrisku, ale aj v bežnom živote. Mne osobne chýbal v nominácii skúsený Matúš Machara. Som presvedčený, že by bol prínosom.

Zápasov sa počas kalendárneho roka vplyvom pandémie odohralo minimum. Darí sa vám napriek tomu držať hráčov vo forme?

Mohlo by sa to dariť, keby sme mohli aspoň spoločne trénovať. Takto je to na chlapcoch, aby sa poctivo pripravovali individuálne. Čo majú robiť, vedia. Isté však je, že to, čo sme získali letnou prípravou, bude z veľkej časti stratené. Samozrejme, týka sa to všetkých družstiev, ale v tomto prípade jasne platí rovnica, že čím si mal kvalitnejšiu prípravu, tým viac covidovou prestávkou stratíš. Keďže obnovovací tréningový proces pred opätovným spustením súťaží nemôže byť dostatočne dlhý, ďalšie výsledky v súťaži môžu pripomínať skôr lotériu alebo „ťahanie králikov z klobúka“ a nemusia verne a objektívne zobrazovať hráčsku kvalitu jednotlivých tímov.

Pandémia trápi šport už dva roky. Ako sa s ňou vyrovnávate po finančnej stránke?

Keďže náš klub je naviazaný aj na príjmy športovej haly, straty sú obrovské, asi väčšie, ako v iných kluboch. Žiadne prenájmy, žiadne koncerty či iné kultúrne či športové podujatia. Obmedzené sú aj príjmy od reklamných partnerov, či príspevky hráčov. Ceny stúpajú nahor, mzdy trénerov sme mierne pred sezónou navýšili, máme čo robiť, aby sme to ustáli. Budeme musieť od nového roku reagovať aj v klube na aktuálnu situáciu. Stále však pracujeme, každý deň, na získavaní nových partnerov pre našu organizáciu, ktorí nám vedia a môžu pomôcť. Dúfame, že sa to zlepší.

Ako prebieha komunikácia s mládežou a rodičmi počas pandemického obdobia?

Keďže vedenie klubu denne sleduje aktuálne protipandemické opatrenia, rodičia sú vždy včas informovaní prostredníctvom trénerov, aj na našej webovej stránke. Pripravili sme pre deti aj tréningové video na „doma“. Samozrejme, od momentu, kedy sa aj deti do 12 rokov musia preukazovať negatívnymi testami, tréningový proces sa aj tu okamžite pribrzdil. Veď koľkí rodičia si môžu dovoliť platiť za 2-3 testy týždenne? Obávam sa, že nám bude vyrastať generácia nedostatočne vzdelaných a pohybovo úplne negramotných detí. Nedokážem pochopiť, ako je možné, že si to na „politickom nebi“ nikto nevšíma a každý sa hrá len na vlastnom piesočku. Žiaľ, športovanie mládeže nikto vo svojom piesočku namiešané nemá...

Darí sa prilákať mladé talenty na florbal aj v tejto neľahkej dobe?

Ako sa to vezme. Áno, pribúdajú nám aj noví mladí hráči, ale viac ich ubúda. Keď, povedzme, dvadsať nových príde, zhruba tridsať ich skončí. Navyše, tí, čo skončili, už aspoň základy florbalovej abecedy ovládali a tí, čo prichádzajú, musia začínať úplne odznova. Hovoriť v tejto dobe o nejakom progrese by bolo asi dosť úsmevné. Ale nesmieme sa tým nechať odradiť, nesmieme starostlivosť o mládež zanedbať. Veď jednou z hlavných zásad filozofie nášho klubu je práve výchova mladých hráčov pre extraligové A-mužstvo. Ak by sme tu stratili kontinuitu a nemali v klube kompletnú štruktúru vekových kategórií, bola by to cesta do záhuby. Dvere otvorené máme stále do klubu pre deti od 6 rokov.

Až sa aktuálna situácia upokojí a športovci sa vrátia na ihriská, čo pre vás ako klub bude prioritou?

Ako vyplýva z predchádzajúcich riadkov, boj o tituly a medaily to úplne nebude. Aj keď, samozrejme, každý titul, medaila či dobrý výsledok poteší. Z tohto dôvodu považujem za priority aspoň zachovanie počtov hráčov v jednotlivých vekových kategóriách a možnosť kvalitne sa pripravovať. Potešíme sa, keď ku nám zavítajú noví hráči, ktorí majú chuť športovať v našom klube. U mužov, ako som už naznačil, ísť od zápasu k zápasu a ak to prinesie aj konečný efekt, bude to výborné. U juniorov je to podobné, ak by to vyústilo v postup do semifinále, bolo by to z môjho pohľadu skvelé, ale bude to ťažké, keďže nahustené termíny súťaží budú kolidovať a tí najlepší budú hrať mužskú extraligu. Predpokladám, že dorastenci a starší žiaci si zabezpečia účasť na Majstrovstvách SR, ich doterajšie výkony ich k tomu predurčujú. A u nižších vekových kategórií je našou jedinou prioritou, aby deti mohli nerušene trénovať a hrať bez ohľadu na výsledky. K tomu je však potrebné, aby tá „covidová potvora“ už konečne zmizla. Lenže k tomu nám príliš mnoho našich spoluobčanov na Slovensku nepomáha. Opakujem: ja osobne som hrdý, že náš klub môže byť dávaný, čo sa týka percenta očkovanosti, za vzor. Keby to tak bolo v našej republike všade, dnes by sme už určite športovali pred početnou diváckou kulisou a fanúšikovia by mohli výkony svojich tímov komentovať aj na pozápasovom pivečku. Zaviedli sme svetelnú šou pred každým extraligovým zápasom ako v NHL, vytvárame priestor pre divákov a hráčov, aby sa u nás dobre cítili. Chceme ich opätovne prilákať do športovej haly na florbal. Viac info na www.1fbctrencin.sk

Prezident klubu Miroslav Sága: Veľmi si želáme, aby nový rok priniesol viac zdravého rozumu, aby sa mohlo všetkým dobre dariť. Veľa zdravia! Ďakujeme za podporu mestu Trenčín, všetkým poslancom, ktorí podporili prevádzku haly a halové športy ako aj našim hráčom, fanúšikom a partnerom.

AKTUALIZÁCIA DŇA 20.12.2021

Vzhľadom k aktualizácií tohto rozhovoru, ktorý mal uzávierku pred rozhodnutím Vlády SR a ÚVZ SR (17.12.2021) o zaradení florbalu medzi profesionálne športy s možnosťou trénovania a hrania zápasov vám prinášame aktuálne stanovisko Ivana Piovarčiho k tejto zmene.

"Od pôvodného rozhovoru sa zmenila zásadná vec: boli sme priradení medzi profesionálne športy a bude nám umožnené dohrať najvyššie mužské a ženské celoštátne súťaže !", doplnil svoje vyjadrenia pre MY regionálne noviny Ivan Piovarči a pokračoval: "Florbal si konečne niekto všimol a ja som sa vo svojich vyjadreniach, chvalabohu, mýlil. Samozrejme, neprišlo to samo. Som presvedčený, že drvivý podiel na tomto nespornom úspechu má prezident SZFB Martin Kopejtko, ktorý je v snahe dostať florbal na spoločenskú úroveň ostatných halových športov dlhodobo veľmi aktívny a štátny tajomník Ministerstva školstva Ivan Husár, ktorý aj pri osobnej návšteve v našom klube jasne deklaroval snahu zaradiť konečne florbal na úroveň hádzanej, volejbalu či basketbalu. Samozrejme, nemalý podiel na tomto úspechu majú aj naše reprezentačné kolektívy mužov a žien, ktoré siedmym resp. šiestym miestom na nedávno skončených svetových šampionátoch naše športové odvetvie cestou televíznych obrazoviek i printových médií ohromne zviditeľnili. Každopádne, v mene klubu ďakujem všetkým, ktorí sa čo len najmenšou mierou pričinili o tento zásadný posun vpred. A veľmi ma teší, že možnosť trénovať dostala aj naša mládež, aj keď zatiaľ "len" v režime OP. Dáva nám to nádej pokračovať v súťažiach aj na tejto úrovni."