PREČO JUNIORI NEBOLI NA MIMORIADNOM ZRAZE REPREZENTÁCIE

Florbalovou témou uplynulých dní sa pre mnohých stalo neuvoľnenie hráčov 1.FBC Florbal Trenčín na mimoriadny zraz juniorskej reprezentácie v našom meste. Pôvodne sme nemali v pláne reagovať. Sprostredkovane alebo priamo sme však dostávali stále tú istú otázku. Prečo? V nasledujúcich riadkoch vám prinášame naše vysvetlenie pre nezainteresovaných.

Rešpektujeme potreby národnej reprezentácie a vždy budeme radi za každého odchovanca, ktorému sa podarí obliecť slovenský dres. Rovnako veríme v rešpekt a pochopenie našich plánov a potrieb.

Dlhodobo patríme medzi kluby pravidelne dodávajúce hráčov do oboch mužských reprezentácií. Veríme, že vďaka dobrej práci našich trénerov sa tento fakt ešte dlho nezmení. Žijeme však v dobe, ktorá nie je komfortnou pre nikoho z nás. Máme za sebou dva roky, za ktoré šport na Slovensku tvrdo zaplatil. Po dvoch sezónach ovplyvnených pandémiou však prichádza záver ročníka, ktorý sa môže priblížiť tzv. normálu.

Vráťme sa však na začiatok. Dovoľte nám pozrieť sa na uplynulé dve sezóny našou optikou. Nikdy nebudeme vedieť povedať, ako by dopadli, keby tu nebol covid. Či naše tímy budú držať trofej alebo neprejdú cez štvrťfinále. Môžeme si však myslieť, že unikátne spojenie strednej generácie hráčov s talentom ročníkov 2002, 2003, 2004 a 2005 by klubu priniesli možno nejeden úspech. Ten v každom športe určuje vašu budúcnosť. Vašu marketingovú silu, nábor mládeže, motiváciu hráčov a celkovú hodnotu klubu.

Pandémia zastihla slovenský šport nepripravený. Naopak, nás zasiahla po rokoch zodpovednej práce veľmi dobre pripravených na boj o popredné priečky. Pripravených zúročiť hodiny potu a driny.

Hoci všetci vidíme svetlo na konci tunela, ani uplynulé a nasledujúce týždne neboli a nebudú na rozhodnutia jednoduché. Zmenami pretkaná zápasová niť prináša extrémne vysokú vyťaženosť hráčov. Síce v kvalitných podmienkach, ale stále v prostredí amatérskeho športu, neúmerne rastie riziko zranení. V kombinácii s covidovými obmedzeniami to môže ohroziť naše spoločné ciele. Ciele klubu a ciele našich hráčov.

Všetci juniori patriaci do širšej nominácie juniorskej reprezentácie absolvujú tréningový proces s prvým mužstvom. Viacerí z chlapcov sú napriek ročníku narodenia pevnou súčasťou zápasovej súpisky extraligového mužstva. Sme presvedčení, že klubový boj na dvoch frontoch urobí zo všetkých ešte komplexnejších a lepších hráčov, ktorí využijú tento čas pre seba a svoje skúsenosti odovzdajú v reprezentácii v tom správnom čase. Navyše, zabúdať nemôžeme na tých možno najtalentovanejších. Na tých, ktorí majú pri svojom mene vizitku dorastenec a bojujú dokonca na troch poliach.

Výsledok niekoľko rokov trvajúcej práce sa nám dvakrát rozplynul medzi prstami. Dnes ju chceme zužitkovať v prospech nás všetkých. Usporiadali sme si priority a pôjdeme krok za krokom...