V ŤAŽŠÍCH CHVÍĽACH SOM HRÁČOV MOTIVOVAL STÁVKAMI, HOVORÍ KOUČ HOLOVKA

Naposledy sa vraciame k finálovej sérií extraligy mužov. Prinášame pre našich fanúšikov rozhovor športového redaktora MY Martina Jurča, ktorý vyspovedal nášho hlavného trénera 1. FBC Trenčín Jana Holovku po skončení finálovej série. Uverejnený rozhovor v MY nezávislých novinách (26.4.2022) sme prebrali v plnom znení.

Majstrovský titul získali po deviatich rokoch. Florbalisti 1.FBC Trenčín ovládli slovenskú mužskú florbalovú extraligu a so ziskom šiesteho titulu sú rekordérom ligy. Tím už tretiu sezónu viedol tréner Jan Holovka, ktorý mal po predchádzajúcich predčasne ukončených ročníkoch vysoké ambície.

Sezónu ste zvládli systémom štart-cieľ. Aká bola?

Vôbec nebola jednoduchá. Znova nám ju narušila pandémia. Museli sme na to reagovať a prispôsobiť prípravu. Na konci už bolo na hráčoch vidieť, že toho majú dosť. Som rád, že chlapci všetko zvládli a zaslúžene berieme titul.

Bol majstrovský pohár vašim jednoznačným cieľom od úvodu sezóny?

Vzhľadom k tomu, že sme do sezóny vstupovali s veľmi mladým tímom a zapracovali sme medzi mužov až osem hráčov, ktorí do tej doby hrali mládežnícke súťaže, to možno na boj o titul nevyzeralo. Hráči urobili behom sezóny obrovský progres. Kabína si dobre sadla a ambície sa od zápasu k zápasu zvyšovali.

Dá sa považovať za vyvrcholenie niekoľkoročnej systematickej práce, ktorú pravidelne prerušovala pandémia koronavírusu?

V Trenčíne som tretiu sezónu. Od začiatku sme začali pracovať na tvorbe tímu, ktorý bude hrať o medaily. Mojou snahou bolo vytvoriť mužstvo nielen na vysokej florbalovej úrovni, ale taktiež výborný kolektív. Bez dobrej atmosféry v kabíne sa o medaily hrá iba veľmi ťažko.

Dá sa povedať, že v prvom ročníku sme mali našliapnuté k titulu. Vyhrali sme základnú časť ešte suverénnejšie ako teraz. Nanešťastie nás zasiahla pandémia a sezóna bola po základnej časti ukončená.

Je pravda, že sa za tie tri roky veľa zmenilo, ale kostra a koncepcia hry zostala rovnaká. Bolo dôležité, že klub nám dokázal vytvoriť a stále vytvára výborné podmienky a zázemie. Nielen mne ako trénerovi ale aj hráčom počas celých troch sezón čo pôsobím v 1. FBC.

Teší ma, že tento rok nám situácia dovolila odohrať kompletnú sezónu bez vážnějších obmedzení s podporou fanúšikov.

Prišli vôbec chvíle, kedy vám bolo počas sezóny reálne ťažko?

Určite áno. Zranili sa nám dvaja hráči základnej zostavy, jeden pre zdravotné problémy netrénoval, čo bola citeľná strata. Neskôr sa pre covid prerušila sezóna, čo malo za následok predĺženie súťažného ročníka. Zápasy sa rôzne presúvali. Riešili sme obsadenie aj mládežníckych tímov, čo vôbec nebolo jednoduché.

V lige ste jednoznačne dominovali a v základnej časti prehrali iba tri zápasy. Bolo náročné udržať chlapcov v plnej koncentrácií počas celého ročníka?

Je pravda, že hráči po určitom čase nadobudli dojem, že všetko pôjde samo a súperi sa budú porážať sami. Niektoré začiatky zápasov neboli z našej strany ideálne. Niekedy bolo potrebné hráčov pred zápasom namotivovať napríklad stávkou. Pravda ale je, že mužstvo dobre vedelo o čo sa hrá a poctivo šlo za vytúženým titulom.

Čo si na chlapcoch vážite najviac?

Florbal je na Slovensku stále amatérsky šport. V 1. FBC Trenčín ho však robíme v profesionálnych podmienkach, ktoré nám vytvára vedenie klubu. Hráči pracovali poctivo, tvrdo a niekedy aj na úkor voľného času. Vytvorili výborný kolektív. Verili, že vynaložená práca sa im vráti v podobe úspechu. Klobúk dolu pred nimi. Musím ich pochváliť, ako sa k povinnostiam postavili. Na konci sezóny už bolo vidieť, že majú všetkého plné zuby. Tréningy už neboli v takom tempe, ako by som si predstavoval. Napokon všetko zvládli, za čo im patrí vďaka.

Ktoré mená boli nositeľmi kvality a zoceľovali kolektív?

Musel by som povedať veľa mien. Vyzdvihujem celý kolektív od brankárov, ktorí boli oporami tímu až po všetkých hráčov na súpiske. Každý jednotlivec si plne zaslúži titul bez ohľadu na to, či bol v stretnutiach na ihrisku alebo na lavičke.

Aké sú plány pre najbližšie obdobie? Zúčastníte sa európskych pohárov?

V tejto chvíli to ešte neriešime. Musíme poriadne osláviť titul, ktorý sa nevyhráva každý rok.

Martin Jurčo

DO RÁMIKA

Ivan Piovarči, športový riaditeľ: „Sezóna bola krásna, pretože po trojročnej snahe sme dosiahli to, o čo sme sa dlhé tri roky usilovali. Veď aj predošlé dve sezóny nás prakticky nedokázal poraziť nikto, iba pandémia. Udržať takto konkurencieschopný káder pokope tri sezóny za sebou považujem v amatérskom športe za husársky kúsok a som nesmierne šťastný, že sme to v našom klube dokázali.

Základnou časťou sezóny 2019/20 sme prešli ako nôž maslom, súperi nás ešte nemali tak prečítaných, všetci sme boli presvedčení, že sa nám titul podarí, ale play off sa nakoniec nehralo. O rok na to sa odohralo málo zápasov, ani v tých sme však nestratili ani jediný bod.

V uplynulej sezóne sme sa rozbiehali o niečo pomalšie. Aj keď výsledky boli rovnako vynikajúce, dopracovať sa k nim bolo ťažšie. Súperi postavili pred svojím bránkoviskom doslova "vozovú hradbu" a keď sa im nebodaj podarilo dostať do vedenia, zápasy sme otáčali niekedy len ťažko. Kvalita našej hry sa však neustále zlepšovala, nevytvárali sme na seba ani na chlapcov zbytočný tlak a ani o titule sa nahlas nehovorilo. Išli sme od zápasu k zápasu a naša víťazná šnúra bola neuveriteľne dlhá. Preto si s odstupom času myslím, že aj prehra s Nižnou v Tvrdošíne v poslednom kole základnej časti prišla v pravú chvíľu.

Myslím si, že všetko zapadlo do seba ako malo a vzhľadom na presvedčivý spôsob nášho účinkovania ako v základnej časti súťaže, tak aj v play off asi nikto nemôže polemizovať o tom, či je titul tento rok v správnych rukách.Zvlášť ma potešilo, že sme to dokázali aj napriek dlhodobým zdravotným výpadkom troch našich opôr- Dominika Vrábeľa, Patrika Bičana a Filipa Fürstena, ktorí nám v play off pomôcť nemohli. Rovnako tak ma ale teší, že sa v užšom kádri dokázali uchytiť viacerí juniori či dokonca dorastenci, čo dáva reálny predpoklad udržať sa medzi špičkou aj v budúcnosti. Držali sme sa našej klubovej stratégie a filozofie. Prezident klubu už pri tvorbe kádra veril, že to naši mladíci u mužov zvládnu a zaznamenajú výkonnostný progres, v súčinnosti so skúsenými hráčmi a trénerom, čo sa aj potvrdilo. Titul je v správnych rukách.“