POZNÁME MENÁ OCENENÝCH ŠPORTOVCOV MESTA TRENČÍN ZA ROK 2022

V piatok 12. mája 2023 sa v Átriu pod vežou uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety Športovec mesta Trenčín za rok 2022. Ocenení boli jednotlivci i kolektívy spolu v šiestich kategóriách.

Najlepším športovcovom v juniorskej kategórii sa stal športový gymnasta Oliver Kasala.

S gymnastikou začal ako 8-ročný v trenčianskom gymnastickom klube GK Pavlo. Mal iba 14 rokov, keď ho, ako nádejný talent oslovil tréner reprezentácie SR s ponukou prestupu do Bratislavy. V roku 2019 prestúpil na Športovú školu a do Slávia gymnastického centra. Pod vedením reprezentačného trénera Martina Zvala sa výkonnostne zlepšuje, v roku 2022 bol zaradený do podpory Národného športového centra. Z jeho úspechov spomeňme napríklad Majstrovská SR v gymnastike mužov a chlapcov v decembri 2022 v Šamoríne, kde medzi juniormi dominoval a vo finále na jednotlivých náradiach vyhral na kruhoch, na bradlách aj na hrazde. Výborný výkon predviedol aj na Európskom olympijskom festivale mládeže 2022 v Banskej Bystrici. Ešte môžeme z minuloročných úspechov spomenúť Austrian future cup 2022 Linz, kde vyhral na koni s držadlami a na kruhoch, vo viacboj 3. miesto. Len nedávno sa vrátil z ME v športovej gymnastike, kde postavilo Slovensko po dlhom čase mužské družstvo, Oliver bol jeho členom.

Oliver Kasala športovec roka 2022 junior

V seniorskej kategórii športovcov jednotlivcov bola ocenená všestranná bojovníčka Monika Chochlíková.

Majsterka sveta aj Európy v kickboxe aj thajskom boxe pridala minulý rok do svojej zbierky medailí aj víťazstvo zo Svetových hier, ktoré sú obdobou Olympijských hier pre neolympijské športy. V americkom Birminghame sa dočkala cenného triumfu a na Svetových hrách 2022 získala prvé miesto. Ako vtedy povedala, je to pre ňu najcennejšia medaila. Svetové hry sa konajú raz za štyri roky. Medzinárodná federácia Svetových hier navyše organizovala anketu, v ktorej sa Monika Chochlíková stala druhou najlepšou športovkyňou sveta v neolympijských športoch za rok 2022. V týchto dňoch je s reprezentačným družstvom v Thajsku, preto ju na oceňovaní zastupovali jej rodičia Henrieta Chochlíková Pavol Chochlík.

Henrieta Chochlíková a Pavol Chochlík

Najlepším handicapovaným športovcom za rok 2022 bol vyhlásený Peter Vašíček zo Športového klubu nepočujúcich Trenčín.

Ako slovenský reprezentant sa spolu s Petrom Petrovičom na prelome septembra a októbra minulý rok zúčastnili na Majstrovstvách Európy nepočujúcich v bedmintone v Litve, a to v dvojhre v juniorskej súťaži a následne v dvojhre a štvorhre v súťaži dospelých. Vo štvorhre po postupe zo skupiny nestačili vo štvrťfinále na ukrajinskú dvojicu, neskorších finalistov. Obsadili tak konečné 5. miesto, ktoré je taktiež obrovským úspechom. Peter Vašíček začal športovať v piatich rokoch. Najskôr to bol futbal, no pri hlavičkovaní lopty si poranil krčnú chrbticu a s futbalom musel skončiť. S chuťou začal hrať bedminton. Peter Vašíček ja aj aktívnym organizátorom, aj vďaka nemu vznikol v Trenčíne Športový klub nepočujúcich.

Peter Vašíček handicapovaný športovec roka 2022

Najlepším juniorským športovým kolektívom mesta Trenčín za rok 2022 sa stalo Mládežnícke futbalové mužstvo AS Trenčín do 19 rokov.

Tím získal v ročníku 2021/2022 titul majstra Slovenska v najstaršej a najkvalitnejšie obsadenej mládežníckej súťaži pod hlavičkou Slovenského futbalového zväzu. Následne sa v druhej polovici minulého roka zverenci hlavného trénera Martina Fabuša predstavili po prvý raz v histórii klubu v mládežníckej UEFA Youth League, kde sa stretli s litovským majstrom FK Žalgiris a gréckym majstrom Panathinaikos FC. Za mládežnícky majstrovský tím ocenenie prevzal Marek Dobiáš – športový riaditeľ mládeže.

Marek Dobiáš – športový riaditeľ mládeže AS Trenčín

Za najlepší seniorský športový kolektív bol vyhlásený Florbalový A tím 1.FBC Florbal Trenčín.

Tím potvrdil v sezóne 2021/22 ziskom šiesteho ligového titulu pozíciu najúspešnejšieho klubu slovenskej florbalovej histórie. Tím vedený Janom Holovkom dominoval celému predošlému ročníku betRing extraligy a získal titul Majster Slovenskej republiky 2021/2022 vo florbale mužov. Po zisku najnovšieho titulu v sezóne 2022/23 je dnes už 7-násobným majstrom Slovenska v kategórii mužov. Družstvo hrá od roku 2005 najvyššiu domácu súťaž – extraligu mužov. Ocenenie za kolektív prevzal športový riaditeľ klubu Ivan Piovarči spolu s hráčmi Tomášom Kvasnicom a Michalom Amrichom.

Ivan Piovarči. Tomáš Kvasnica a Michal Amrich.

Ocenenie za celoživotný prínos pre mesto Trenčín v oblasti športu získal bežec Miroslav Kováč.

Titul Majster Slovenska v behu do vrchu v kategórii mužov nad 70 rokov je jedným z posledných úspechov Miroslava Kováča. Od malička sa vytrvalostný beh stal súčasťou jeho života a života jeho rodiny. Behala manželka Mária, behajú obe dcéry i vnúčence. Lásku k športu a pohybu zakorenil už v tretej generácii. Behával už v časoch, kedy behanie bolo zvláštnosťou, zbytočnosťou a prebehnúť cez námestie bolo prinajmenšom divné. Aj preto trénoval najmä v lesoch a nevyhnutné cestné tréningy absolvoval len v tme. V roku 1975 zabehol prvý maratón ako 22-ročný za 2 hod 47 minút a 27 sekúnd. Stal sa víťazom behu Běchovice-Praha v kategórii 25-30 ročných. Pravidelný účastník Majstrovstiev sveta v behu do vrchu veteránov: najväčší úspech dosiahol v roku 2008, kde obsadil 4. miesto. V roku 2009 sa zúčastnil Majstrovstiev sveta na dráhe vo Fínsku. Niekoľkonásobný víťaz Slovenského pohára v behu do vrchu a niekoľkonásobný veteránsky majster Slovenska v behu do vrchu spolu so svojou rodinou založil Beh trenčianskou Brezinou. V roku 2018 na tento dnes už tradičný beh zavítalo do Trenčína rekordných 243 pretekárov z celého Slovenska. Nezabúda ani na tých najmenších – či už v rodnej Mníchovej Lehote, alebo v Trenčíne rád zorganizuje preteky alebo besedu pre deti z materských škôl. V marci tohto roku sa napríklad zúčastnil 10-kilometrového behu v Majcichove, kde v kategórii mužov nad 70 rokov zvíťazil.

Miroslav Kováč

Ceny si športovci prevzali z rúk viceprimátora Patrika Žáka, predsedu Komisie športu pri Mestskom zastupiteľstve v Trenčíne Martina Smolku a referenta pre šport Mestského úradu v Trenčíne Jakuba Halgoša. V programe účinkovalo trenčianske hudobné zoskupenie Mona Luca, v krátkom programe sa predstavili nominované kolektívy Tanečný klub Bambula a Honkadori Aikido Dojo Trenčín.

predseda KOmisie športu Martin Smolka
hľadisko na ocenení športovcov 2022
podpisy športovcov roka 2022 v pamätnej knihe

Anketu „Športovec mesta Trenčín za rok 2022“ vyhlásilo v závere januára 2023 mesto Trenčín a Komisia športu. Navrhnúť športovca alebo kolektív na ocenenie mohli občania do konca februára 2023. O výsledkoch rozhodla Komisia športu na svojom marcovom zasadnutí.

vystúpenie Aikido na oceňovaníšportovcov roka 2022
vystúpenie TK Bambula na oceňovaní športovcov 2022