"NAJVYŠŠOU AMBÍCIOU JE MLÁDEŽ"

Vianočné číslo týždenníka My Trenčianske noviny číslo 198, vydané dňa 19.12.2023 vydavateľom Petit press, a.s. uverejnilo rozhovor s našim športovým riaditeľom ŠK 1. FBC TRENČÍN Ivanom Piovarčim. My vám ho prinášame v plnom znení. Rozhovor pripravil športový redaktor Martin Jurčo.

NAJVYŠŠOU AMBÍCIOU JE MLÁDEŽ
Rozhovor s Ivanom Piovarčim, športovým riaditeľom ŠK 1.FBC Trenčín

Na jar tohto roku ste získali ďalší z plejády majstrovských titulov v kategórii mužov. Aký bol ostatný rok z pohľadu 1. FBC Trenčín?

Samozrejme, každý titul poteší rovnako, takže aj minulá sezóna bola z nášho pohľadu skvelá. Veď všetky naše sily sú sústredené predovšetkým práve na výsledky A-mužstva, ktoré je našou výkladnou skriňou. Deti vychovávame tak, aby sa tí najlepší a najpracovitejší z nich stali v budúcnosti jeho posilami a aby „áčkari“ boli ich vzormi. A to sa nám, zdá sa, darí. Samozrejme, boli sme si vedomí, že tá ďalšia, teda vlastne súčasná sezóna bude pre nás ťažšia. Tomáš Kvasnica sa posunul do českej extraligy, kam výkonnostne patrí, skončiť sa rozhodli skúsení Kubovič, Poruban či Dobrovodský, dlhodobo zranený je Amrich. Ak k tomu pripočítame odchody študentov Galajdu a Repku, odišlo nám takto vyše 270 kanadských bodov a boli sme si vedomí, že ich bude ťažké nahradiť. Z Prahy sa síce vrátil Šimon Masár, ktorý patrí k najproduktívnejším hráčom tímu, prišiel Michal Duran, ktorý je však už dlhší čas zranený, po dlhej hernej pauze sa vrátili Richard Seriš, Patrik Mišák či v poslednom čase Patrik Bičan, ktorí však potrebujú k návratu do bývalých „čísel“ trochu viac času. Navyše, v závere kalendárneho roka nás prenasleduje séria ochorení a zranení, takže v kompletnej zostave sme boli sústavne veľmi ďaleko od optimálnej zostavy. Prvú časť roka preto hodnotím ako výbornú, druhú ako veľmi dobrú, pretože napriek spomínaným problémom sa v tabuľke pohybujeme v prvej štvorke.

Pri pohľade na aktuálnu tabuľku opäť patríte k top tímom súťaže. Čo bolo základom výsledkov z prvej časti aktuálnej sezóny?

V prvom rade tímový výkon vo väčšine zápasov. V zápasoch, v ktorých sme od neho ustúpili, ako nedávno v Košiciach či v Prešove, sme úspešní neboli. Sme preto radi, že sme po tejto stránke zvládli posledný zápas roka, mestské derby. Po odchode kľúčových hráčov sme si museli my i naši fanúšikovia zvyknúť, že naša hra bude iná, že nebudeme vždy vyhrávať jednoducho, s ľahkosťou, že budeme musieť na ihrisku o to tvrdšie pracovať. Hráča formátu Tomáša Kvasnicu sa nedá vychovať snáď ani raz za desať rokov, málokedy sa totiž podarí výrazný talent skĺbiť s maximálnou pracovitosťou a navyše takmer bezchybným ľudským charakterom, spojeným s pevným vzťahom ku klubu. A my sme takýchto vychovali v posledných rokoch až troch, pretože sem radím aj Sama Virgu a Šimona Hatalu. V tomto smere sme teda mimoriadne úspešní. Súčasné družstvo je síce mladé, ale ťahúňmi sú stále viacerí skúsení hráči, či už obaja brankári, bratia Ondrášikovci, Mitucha, Machara či Vrábeľ. Mladí hráči ale potrebujú ešte nejaký čas, aby sa dostali na ich úroveň. Po odchodoch študentov sa nám nedarí zabudovať do tímu silnejšiu strednú generáciu, preto nám bolo jasné, že súčasná sezóna bude ťažšia. Vo vedení preto nevytvárame na hráčov enormný tlak so zameraním na konkrétne umiestnenie, sme však radi, že sa družstvo aj napriek veľkým výpadkom v zostave drží v prvej štvorici.

Z klubu počas letnej prestávky odišiel do Česka kanonier Tomáš Kvasnica. Dajte pár slov na jeho adresu.

Tomáš je skvelý hráč, skvelý človek. Je nám za ním smutno, veľmi nám chýba, no na druhej strane bolo jasné, že sa už potreboval posunúť vyššie. Pritom sa „nehádzal o zem“, aby sme ho pustili. Vždy s nami ochotne podpísal zmluvu, odchod nechal na nás. Mal viacero ponúk, ja osobne si myslím, že si vybral správne. V pražskom Bohemians požívajú viacerí slovenskí hráči pod vedením trénera Jedličku veľkú dôveru a aj Tomášovi sa darí. Po 18.kole českej extraligy, kedy robíme tento rozhovor, má na konte 39 kanadských bodov za 20 gólov a 19 asistencií, čím sa radí na hranicu prvej desiatky v produktivite súťaže a plní svoje vlastné predsezónne predsavzatie – dva body na zápas. Želáme mu všetci, aby ho zďaleka obchádzali zranenia a aby svoje výkony dokázal zúročiť v slovenskej reprezentácii.

Darí sa vám hráčov posúvať do reprezentácií?

Na posledných majstrovstvách sveta nás reprezentovali Klobučník, Kvasnica a Kubovič, uvidíme, či si tréner Mrázek vyberie niekoho aj zo súčasného kádra. Mohol by to byť niektorý zo skúsenejších hráčov, je to otázka filozofie pri zostavovaní tímu. Čo sa týka juniorskej reprezentácie, momentálne nás reprezentačné nominácie obchádzajú. Pritom naši juniori odštartovali svoju súťaž raketovo a niektorí hráči si podľa mojej mienky zaslúžili, aby si ich zostavovatelia reprezentačných výberov všimli. Sme si vedomí, že keďže juniorské majstrovstvá sveta sa uskutočnia až v budúcom roku, hráči narodení v roku 2005 sú pre reprezentáciu z hľadiska perspektívy „nezaujímaví“. Myslím si však, že z mladších ročníkov napríklad Robota, Košinár či Kyselica mali výkonnosť na to, aby si ich zostavovatelia reprezentácie všimli. A verím, že k tomu ešte dôjde, veď MS sa konajú až o rok.

Pandémia koronavírusu je už všeobecne v športe minulosťou. Darí sa vám posúvať po materiálnej a infraštrukturálnej stránke?

Samozrejme, Covid nás poznačil všetkých. Chýbali finančné prostriedky, s florbalom skončilo viacero mladých hráčov. Ale hlavne, mali sme vtedy naozaj špičkový tím, azda nie je smelé tvrdenie, že bez Covidu sme asi mohli mať na svojom konte o jeden titul navyše. Ale je to za nami, nakoniec, postihlo to všetkých, takže pokračujeme. Áno, môžem povedať, že klub sa naďalej úspešne vyvíja po všetkých stránkach.

Darí sa mládežníckym výberom. Ako by ste zhodnotili rok v ich podaní?

O našom klube je všeobecne známe, že umiestnenia jednotlivých mládežníckych tímov nie sú pre nás prioritou, tou je vždy príprava hráčov pre vyššiu vekovú kategóriu, z čoho bude v konečnej fáze profitovať extraligové „áčko“. Napriek tomu dobré výsledky, samozrejme, vždy potešia. Preto hodnotím kladne bronz našich juniorov, ako i skutočnosť, že dorastenci a starší žiaci sa opäť spoľahlivo prebojovali na Majstrovstvá Slovenska. V súčasnosti nám veľkú radosť robia mladší žiaci, ktorí nielenže vedú svoju súťaž, ale majú odohratých navyše množstvo turnajov a prípravných zápasov. Tréneri Štefančík so Šajbanom odvádzajú, dá sa povedať, aj kvalitnú „nadprácu“. A všetci sa radi dívame aj na nadšenie z hry našich najmenších, Pirátov, Drakov a Rytierov, hráčov našich prípraviek. Mládež nám stále robí radosť.

Florbal je dynamický a na náklady pomerne nenáročný šport. Je záujem zo strany rodičov a detí, aby reprezentovali značku 1.FBC Trenčín?

Áno, záujem je, veď len za posledný mesiac rozšírili naše rady štyria noví adepti. Hráčov ale nie je nikdy dosť. Máme skvelý, široký káder v kategórii mladších žiakov, do súťaže starších prípraviek máme zaradené dve družstvá, z pohľadu budúcej sezóny by však bolo výborné rozšíriť okruh detí najmä u ročníkov narodenia 2016, 2017, ale aj 2018, čo je kategória mladšej prípravky. Samozrejme, radi prijmeme do našich radov i staršie ročníky. Preto si dovolím aj touto cestou vyzvať rodičov detí, ktorí majú vzťah k loptičke, k hokejke a chcú sa pravidelne hýbať, aby ich priviedli k nám, postaráme sa o to, aby zmysluplne trávili svoj voľný čas. Kontaktnou osobou je Rastislav Timko, športový manažér klubu, ktorý je aj trénerom tejto najnižšej vekovej kategórie. Môžete ho kontaktovať na čísle 0905 / 650 000. Zvlášť by sme privítali chlapcov alebo dievčatá s chuťou vyskúšať si to na pozícii brankára.

Aké sú klubové plány a ambície pre nasledujúce obdobie?

V budúcej sezóne nás čaká oslava jubilea, oslávime 20. výročie vzniku klubu, ktorý je so ziskom siedmich titulov suverénne najúspešnejší na Slovensku. Bolo by preto dobré osláviť ho ďalším dobrým výsledkom, čo je však podmienené pokračovaním v činnosti väčšiny skúsených hráčov. Chceme totiž, ako doteraz, vždy stavať na vlastných odchovancoch, aj keď určitá výnimka je vždy vítaná a potrebná. Je jasné, že časom nás bude čakať postupná generačná výmena, preto je dôležité, aby už v tejto a nasledujúcej sezóne dostávalo príležitosť v extralige čo najviac mladých hráčov. A, samozrejme, najvyššou ambíciou musí byť aj naďalej starostlivosť o mládež. Bez nej by sme sa medzi elitou udržať nemohli. To ale u nás, myslím, nehrozí.

Na záver by som chcel zaželať do nového roka v mene nášho klubu všetkým našim hráčom, aby mali chuť do tréningov a aby ich obchádzali choroby a zranenia. Rovnako aj trénerom a ostatným ľuďom činným v našej organizácii. A všetkým našim fanúšikom, okrem pevného zdravia, aj chuť podporovať náš klub a všetky naše tímy bez ohľadu na to, či sa im práve darí alebo nedarí. Tešíme sa na vašu priazeň a podporu!

AUTOR: Martin JURČO