NOVÝM TRÉNEROM 1.FBC BUDE FÍN JOUNI JUURELA !

Novým trénerom 1.FBC Trenčín sa stal mladý progresívny fínsky tréner, 31ročný Jouni Juurela, ktorý sa venuje trénerstvu už 16 rokov. S trénerskou praxou začínal veľmi skoro, už ako pätnásťročný súbežne so svojou hráčskou kariérou. Je držiteľom najvyššej fínskej trénerskej licencie. Tri roky pracoval na plný úväzok ako klubový tréner-vývojár vo fínskych kluboch Hatsina Mikkeli a Josba Juniorit. Posledné dve sezóny pôsobil ako hlavný tréner družstva mužov O2-Jyväskylä vo fínskej 1. divízii, ktoré dokázal priviesť až do semifinále fínskeho pohára. Dvojročná zmluva s prípadnou jedno až dvojročnou opciou bola podpísaná zatiaľ v e-mailovej podobe, originál bude potvrdený po jeho príchode na Slovensko. Ešte pred príchodom sme mu položili pár otázok.

Ako došlo k tvojmu prestupu na Slovensko?

Komunikovali sme s prezidentom klubu Miroslavom Ságom, dozvedel som sa, že hľadajú trénera. Zistil som si pár vecí o klube a oslovilo ma to. Navyše klub mi dokázal poskytnúť najkonkurencieschopnejší balík zo všetkých ostatných možností, ktoré som mal.

Mali ste teda aj iné ponuky?

Áno, záujem bol aj zo Švajčiarska, ale ponuka z Trenčína bola najkonkrétnejšia, navyše s možnosťou okrem vedenia mužského tímu podieľať sa aj na nastavení celkového fungovania klubu.

Čo považuješ za svoje doteraz najväčšie trénerské úspechy ?

No, práve asi ten postup do semifinále Fínskeho pohára, s prvoligovým tímom to nie je každodenný jav. Veľké množstvo mladých hráčov, ktorých som trénersky formoval v mládežníckych kluboch, pôsobí teraz v najvyšších dvoch fínskych súťažiach a šesť hráčov, ktorých som v posledných rokoch trénoval, účinkovalo vo fínskej reprezentácii do 19 rokov. Snažím sa zachytávať moderné trendy a naordinovať svojim zverencom moderný spôsob hry.

Čo ťa primälo prijať ponuku 7-násobného majstra Slovenska?

Je to pre mňa jednoducho výzva. Mal som ambíciu vyskúšať si trénerské pôsobenie aj v zahraničí a týmto sa mi to splní. Som veľmi vďačný za túto šancu a je pre mňa obrovskou výsadou stať sa súčasťou takého tradičného a na slovenskej florbalovej mape pevne etablovaného klubu. Je tu možnosť skĺbiť doterajšiu dobre odvedenú prácu klubu v slovenskom florbale s fínskymi trénerskými vplyvmi.

Aké sú tvoje plány v novom klube?

Samozrejme, odviesť v prospech klubu to najlepšie, čo vo mne je. Konkrétne plány a ciele si nastavíme až po prvých osobných rozhovoroch s vedením klubu. Ale primárne ciele sú samozrejme, ako to už v každom športe chodí, čo najviac vyhrávať. V klube som videl obrovský potenciál byť v budúcnosti ešte úspešnejší s mužským tímom a juniormi.

Kedy plánuješ prísť do Trenčína?

Prídem okolo 15. mája, podpíšeme originál zmluvy, nastavíme základné procesy, ale po týždni sa budem ešte musieť vrátiť na krátky čas domov vybaviť niektoré nevyhnutné veci. Potom však už budem zarezávať v klube naplno.