DORASTENCI NA M-SR ŠIESTI, ALE BEZ VÍŤAZSTVA

V dňoch 17.-19. mája bol náš klub poverený usporiadaním Majstrovstiev Slovenskej republiky v kategórii dorastencov. Na turnaji sa zúčastnilo osem najlepších slovenských družstiev, po štyri z každej z dvoch divízií 1.ligy. Keďže naše družstvo sa prebojovalo na šampionát zo 4. miesta západnej divízie, súperi v základnej skupine na nás čakali viac ako zdatní. A hneď v prvý deň asi tí najťažší: košické Florko a trenčianske AS. V úlohe favoritov sme tentokrát určite nenastupovali, mohli sme len príjemne prekvapiť. Z časti sa to aj podarilo, od semifinále sme neboli ďaleko, ale súčasne sme mohli skončiť aj pred bránami štvrťfinále a bojovať len o konečné siedme miesto. Celkový šiesty stupienok je síce posunom o dve miesta nahor, ale za úspech ho považovať príliš nemožno. Turnaj bol nesmierne vyrovnaný, priniesol množstvo nerozhodných výsledkov a jednogólových rozdielov. A ako to všetko postupne prebiehalo, to vám pripomenieme v nasledujúcich riadkoch v reportoch o jednotlivých našich zápasoch.

1.FBC TRENČÍN akadémia – FK FLORKO KOŠICE 6:6 (0:1,4:2,2:3)
1.kolo základnej skupiny, 17.5.2024
Rozhodovali: Kučera - Jursa, vylúčení 2:3 (S.Timko, Záň), presilovky 0:1, oslabenia 0:1, pomer striel 23:23
Priebeh: 24. Záň (Ochránek) – 1:1, 36. S.Liška (Ochránek) – 2:2, 37. Hacek (Mikolka) – 3:2, 40. Mikolka (S.Timko) – 4:2, 51. S.Liška – 5:3, 51. K.Kováčik (Ochránek) – 6:4

Zostava: H.Kováč – Záň 1+0, Robota, R.Sága, Seb.Halas, Panák, J.Boško, F.Meško – Ochránek 0+3, S.Liška 2+0 K.Kováčik 1+0, Mikolka 1+1, S.Timko 0+1, Obert, Hacek 1+0, M.Jurík, Križan, Beluský, Červeňan

V prvej tretine bol aktívnejší súper, pomerne ľahko sa dostával cez našu obranu, našťastie však zakončoval väčšinou nepresne. Viacero šancí kryl náš brankár Kováč, no v 11. minúte ho predsa len prestrelil hosťujúci Stančík. My sme mali počas tejto časti hry len dve vážnejšie príležitosti: Ochránek sám pred brankárom nepresadil a v 16. minúte trafil Mikolka žŕdku.

V 23. minúte kryl Kováč opäť tutovku hostí a o minútu Záň po Ochránkovej prihrávke spoza bránky vyrovnal. Vrece s gólmi sa roztrhlo, ale zvonili opäť aj žŕdky. My sme ju trafili dvakrát, hostia raz. Hoci Florko pôsobilo aj v tejto časti hry dynamickejším dojmom a malo viac z hry, produktívnejší sme boli my po pekných góloch Lišku, Haceka a Mikolku sme šli v poslednej minúte do dvojgólového vedenia, no žiaľ, o pár sekúnd nato sme dostali gól do šatne my.

Hneď v 1.minúte záverečnej tretiny zvýšil pohotovo strelou z prvej na 6:4 Kováčik, no tešili sme sa opäť iba pár sekúnd. V ten istý hráč mohol vo vyloženej šanci zvýšiť, no minul prázdnu bránku. Naša obrana bola aj naďalej neistá až chaotická a pred Kováčovou bránkou bolo stále horúco. Florko dostal dvakrát za sebou výhodu presilovej hry, tú druhú využilo a dráma bola na svete. Šancu dohrať zápas vo väčšom kľude sme dostali tri a pol minúty pred koncom, no presilovú hru sme zahrali zle a v jej poslednej sekunde sme inkasovali vyrovnávajúci gól. V samom závere sme dokázali ešte vyrobiť viacero zmätkov a tak sme nakoniec museli byť radi aj za bod. Ak by sme mali zhrnúť zápas do jedinej vety, znela by asi takto: Florko bolo lepším tímom, ale podľa priebehu sme mali vyhrať a o dva body sme sa pripravili sami.


1.FBC TRENČÍN akadémia – Florbalový klub AS TRENČÍN 3:9 (0:3,3:2,0:4)
2.kolo základnej skupiny, 17.5.2024
Rozhodovali: Kučera – Kubaščík, vylúčení 3:8 (Mikolka, S.Timko, H.Kováč) + H.Kováč na 10 min., presilovky 1:1, oslabenia 0:1, pomer striel 24:30
Priebeh: 14. S.Timko (S.Liška) – 1:3, 22. Robota (S.Timko) – 2:3 (P), 26. Mikolka (Obert) – 3:3

Zostava: H.Kováč (30.-42. a 57.-60. Labaj) – Záň, Robota 1+0, R.Sága, Seb.Halas, Panák, J.Boško, F.Meško – Ochránek, S.Liška 0+1, K.Kováčik, Mikolka 1+0, S.Timko 1+1, Obert 0+1, Hacek, M.Jurík, Križan, Beluský, Červeňan

Vstup zápasu nám vôbec nevyšiel. Už v 4. minúte sme dostali výhodu presilovky, žiaľbohu, počas nej sme inkasovali a už o ďalšie štyri minútky sme prehrávali 0:3. Ani našu druhú početnú prevahu sme gólovo nezužitkovali, no zanedlho po jej skončení znížil na 1:3 Timko. Nasledovala naša lepšia fáza, trafili sme žrď i brvno súperovej bránky a v závere tretiny bol vylúčený na 2+2 minúty hráč AS Daranský.

Presilovku premenil na gól na začiatku 2. časti po peknej súčinnosti celej formácie Robota a na začiatku 26. minúty bolo už po góle Mikolku dokonca vyrovnané. Žiaľ, tým sme si drvivú väčšinu našich pozitívnych chvíľ v zápase vyčerpali. Znova sme si nepostrážili koncentráciu, naša radosť trvala len 56 sekúnd a hráči AS šli znova do vedenia. V 30. minúte kryl brankár Kováč súperovi bravúrnym spôsobom trestné strieľanie, no zároveň bol za nešportové správanie vylúčený na 2+10 minút. My sme potom v ďalšom priebehu nevyužili výhodu troch presiloviek a v poslednej tretine strieľal góly už iba súper. Jeho víťazstvo bolo úplne zaslúžené.


ŽATVA 90 DOLNÝ KUBÍN – 1.FBC TRENČÍN akadémia 6:6 (3:2,1:0,2:4)
3.kolo základnej skupiny, 18.5.2024
Rozhodovali: Jursa - Nagy, vylúčení 1:2 (Hacek, K.Kováčik), presilovky 0:0, oslabenia 0:0, pomer striel 17:18
Priebeh: 9. K.Kováčik (Mikolka) – 1:1, 18. Obert (Mikolka) – 2:2, 45. Mikolka (R.Sága) – 5:3, 52. K.Kováčik (Hacek) – 6:4, 53. Hacek (K.Kováčik) – 6:5, 57. Mikolka (Seb.Halas) – 6:6

Zostava: H.Kováč – Záň, Robota, R.Sága 0+1, Seb.Halas 0+1, Panák, J.Boško, F.Meško – Ochránek, S.Liška, K.Kováčik 2+1, Mikolka 2+2, S.Timko, Obert 1+0, Hacek 1+1, M.Jurík, Križan, Beluský, Červeňan

Predzápasová matematika bola jasná: víťaz postupuje do štvrťfinále, porazený bude hrať o 7. miesto. Nám stačila k postupu aj remíza, no na tú sa vo florbale hrať nedá. Prvé minúty bol priebeh vyrovnaný, no v 6. minúte šli Kubínčania po prvej strele na bránku do vedenia. Zakrátko na to nastrelil Hacek žŕdku a v tej istej minúte bol ten istý hráč aj vylúčený. V oslabení sme však hrali len minútu a po vylúčení hráča hostí pri hre 4:4 vyrovnal Kováčik. Od týchto chvíľ sme boli častejšie na loptičke my, ale v 15. minúte sa dostali do vyloženej šance hostia, no nemierili presne. Mimoriadne gólová bola 18. minúta, v ktorej padli tri góly počas trinástich sekúnd. Na gól hostí sme odpovedali po ôsmich, no inkasovali už po piatich! Po prvej tretine tak boli bližšie k víťazstvu naši súperi.

V druhej tretine sme boli aktívni, vypracovali sme si aj viacero sľubných príležitostí, ale bez gólového zakončenia. V 37. minúte potom súper prekvapil Kováča strelou z veľkej diaľky a bolo 4:2.V úvode tretej tretiny nás udržal v hre dvoma skvelými zákrokmi brankár Kováč, ktorý mal predtým v zápase aj slabšie chvíľky. Napokon však bol v 43. minúte predsa len prekonaný a trojgólový náskok súpera bol už alarmujúci. O dve minúty síce Mikolka znížil, ale opäť po krátkom časovom úseku sa po šiesty raz v zápase tešili hostia. Stav 6:3 svietil na ukazovateli skóre ešte osem minút pred koncom, naši chlapci však našťastie zbrane nezložili. Do útoku pomyselne zatrúbil v 52. minúte Kováčik po Hacekovej asistencii, o necelú minútu si obaja títo hráči úlohy vymenili a boli sme späť v hre. Necelé štyri minúty pred koncom vyrovnal na 6:6 Mikolka a tento gól sa ukázal ako postupový. Dolný Kubín dosť prekvapivo nesiahol ani ku hre bez brankára a tak sme si nerozhodný výsledok, znamenajúci postup, ustrážili.

Tabuľka skupiny „A“:

1

FBK AS Trenčín červení

3

2

1

0

29:15

7

2

FK Florko Košice

3

1

2

0

19:14

5

3

1.FBC Trenčín akadémia

3

0

2

1

15:21

2

4

Žatva 90 Dolný Kubín

3

0

1

2

16:29

1

FBC GRASSHOPPERS AC UNIZA ŽILINA – 1.FBC TRENČÍN akadémia 4:3 (1:1,2:0,1:2)
Štvrťfinále, 18.5.2024
Rozhodovali: Jursa - Juhás, vylúčení 3:3 (Panák, Robota, Obert), presilovky 0:1, oslabenia 0:0, pomer striel 20:15
Priebeh: 15. Mikolka (K.Kováčik) – 0:1, 49. Mikolka – 4:2, 56. Mikolka (S.Liška) – 4:3

Zostava: H.Kováč – Záň, Robota, R.Sága, Seb.Halas, Panák, J.Boško, F.Meško – Ochránek, S.Liška 0+1, K.Kováčik 0+1, Mikolka 3+0, S.Timko, Obert, Hacek, M.Jurík, Križan, Beluský, Červeňan

Už po minúte sme šli do oslabenia, ale ubránili sme sa. Udržiavali sme so Žilinou vyrovnanú partiu, šancí bolo pomenej, no jednu z nich využil v 15. minúte Mikolka a dostal nás do vedenia. O chvíľu zlikvidoval žilinský brankár nebezpečnú strelu Záňa. Keď sa zdalo, že pôjdeme na prestávku s najtesnejším náskokom, doslova sme zaspali pri štandardke súpera na strede ihriska a osem sekúnd pred koncom tretiny bolo vyrovnané.

Po prestávke sme zahájili sľubnou príležitosťou Mikolku. Po tom, čo rozhodcovia zrušili signalizované vylúčenie hráča Žiliny, bol vylúčený Robota a hoci sme sa aj v druhom oslabení ubránili, krátko po jeho skončení sa súper dostal predsa len do vedenia. Následnú presilovku sme potom zužitkovať nedokázali a opäť sme si nepostrážili záver tretiny, takže Žilina zvýšila pár sekúnd pred jej koncom na 3:1.

Hneď po pätnástich sekundách záverečnej časti sme sa dostali k prečísleniu troch proti jednému, po nepresnej prihrávke sme ju však ani nezakončili strelou. Keď sme pár sekúnd nato po štvrtý raz inkasovali, nevyzeralo to s nami najlepšie. Nevzdali sme sa však, bojovali sme ďalej. Najprv Kováčik síce zblízka prestrelil, no v 49. minúte znížil Mikolka a štyri minúty pred koncom ten istý hráč po prihrávke Lišku zavŕšil svoj zápasový hetrik a vykresal pre nás ešte reálnu prestupovú nádej. Naše šance potom ale výrazne skomplikovalo vylúčenie Oberta 88 sekúnd pred koncom. Napriek tomu sa tréneri správne rozhodli k odvolaniu brankára a pri power play 5:5 sa ocitol ešte vo veľkej príležitosti Mikolka, nie úplne presnú prihrávku však nedokázal zužitkovať na vyrovnanie. Zvyšné sekundy si potom už Žilinčania postrážili. Hoci nám postup do semifinále unikol, družstvo treba za výkon pochváliť, hrali sme vzadu oveľa zodpovednejšie, škoda len nešťastných záverečných sekúnd v prvých dvoch tretinách.


SNIPERS BRATISLAVA "B" – 1.FBC TRENČÍN akadémia 7:1 (1:1,4:0,2:0)
Zápas o 5.miesto, 19.5.2024
Rozhodovali: Kubaščík – Nagy, vylúčení 3:0, presilovky 0:1, oslabenia 1:0, pomer striel 27:20
Priebeh: 6. Robota (K.Kováčik) – 1:1 (P)

Zostava: Labaj – Záň, Robota 1+0, R.Sága, F.Meško, Obert, Seb.Halas, J.Boško, Panák – Mikolka, Križan, K.Kováčik 0+1, S.Timko, S.Liška, Ochránek, Červeňan, M.Jurík, Beluský, Hacek

Do posledného zápasu sme nastupovali bez zraneného brankára Kováča a s pozmenenými formáciami, no vôbec sa nám nevydaril. Prvý gól sme inkasovali už po necelých troch minútach, na ten sme však dokázali odpovedať v presilovke gólom Robotu po presnej prihrávke Kováčika. Počas prvej tretiny sme ešte dokázali držať so súperom krok, šancí nebolo na oboch strán veľa a čo prešlo na bránku obaja gólmani zlikvidovali.

Druhá časť hry sa pre nás začala nešťastne, keď dlhá prihrávka súpera cez celé ihrisko a tam sme ju dovolili tečovať presne pred Labajom. A ako zle sa táto časť hry začala, tak aj pokračovala. Smerom dopredu sme nevymysleli vôbec nič, zakončovali sme z nepripravených pozícií alebo z ťažkých uhlov a v obrane sme začali kopiť chybu na chybu. Na 1:3 sme inkasovali počas našej presilovej hry, v 28. minúte bolo už 1:4 a minútu pred klaksónom prestrelili Bratislavčania Labaja po našej predchádzajúcej chybe na 1:5. Bola to tretina, v ktorej nebolo čo chváliť.

Posledná časť hry sa prakticky už len dohrávala, v útoku sme pôsobili bezradným dojmom a tak hostia pridali v poslednej päťminútovke ešte dva góly. S turnajom sme sa tak rozlúčili vysokou prehrou a najslabším výkonom. Obsadili sme teda konečné šieste miesto, čo znamená vylepšenie našej vlaňajšej pozície o dva stupienky, ale... Nesmieme zabudnúť, že sme na celom turnaji ani raz nezvíťazili a na naše umiestnenie nám stačili dve remízy. Pravda, všetko mohlo byť inak, keby sme boli dotiahli do víťazného konca výborne rozohraný úvodný súboj proti Florku, na keby sa ale nehrá. Pred trénermi stojí veľa práce, aby sme „covidové“ hráčske ročníky posúvali postupne a trpezlivo na vyššiu a vyššiu úroveň.

Fotoreport zo zápasu našich dorastencov proti družstvu Žatva 90 Dolný Kubín nájdete už teraz na našom Facebooku. Čoskoro Vám prinesieme aj fotoreport zo slávnostného vyhodnotenia podujatia.

PORADIE NA TURNAJI:
1. FK AS Trenčín červení
2. Tsunami Záhorská Bystrica
3. FBC Grasshoppers AC Uniza Žilina

4. FK Florko Košice, 5. Snipers Bratislava, 6. 1.FBC Trenčín akadémia, 7. Žatva 90 Dolný Kubín, 8. FaBK ATU Košice

NA TURNAJI NÁS REPREZENTOVALI:
Hugo Kováč, Ján Labaj – Michal Záň (1+0), Maroš Robota (2+0), Richard Sága (0+1), Sebastián Halas (0+1), Tomáš Panák, Jakub Boško – Michal Ochránek (0+3), Samuel Liška (2+2), Krištof Kováčik (3+3), Andrej Mikolka (7+3), Samuel Timko (1+2), Richard Obert (1+1), Alexander Hacek (2+1), Matúš Jurík, Tomáš Križan, Martin Beluský, Filip Meško, Michal Červeňan.
Tréneri: Norbert Ondrášik a Juraj Lamačka, vedúci družstva: Denis Kováčik

ÚSPEŠNOSŤ BRANKÁROV NA M-SR:

OZ

MIN

STR

IG

ÚZ

G/Z

%ÚZ

KOVÁČ

Hugo

4

223

84

24

60

6,46

71,43%

LABAJ

Ján

2

77

33

8

25

6,23

75,76%