NAJLEPŠÍ ŠPORTOVÝ SENIORSKÝ KOLEKTÍV MESTA TRENČÍN 2023 - ŠK 1.FBC TRENČÍN !

Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety „Športovec mesta Trenčín za rok 2023“ sa konalo vo štvrtok 23. mája 2024 v Kultúrno-kreatívnom centre Hviezda. Predstavených bolo celkovo 18 nominovaných jednotlivcov a kolektívov, ktoré do užšej nominácie vybrala Komisia športu pri Mestskom zastupiteľstve v Trenčíne zo všetkých nominácií zaslaných verejnosťou. Ocenenie si z rúk primátora mesta Richarda Rybníčka a predsedu komisie športu Martina Smolku prevzalo päť jednotlivcov a štyri kolektívy. Pre našich čitateľov a fanúšikov nášho klubu uverejňujeme článok z webu www.trencin.sk. Autor fotografii: Mesto Trenčín. Prinášame vám prehľad nominovaných a ocenených osobností a kolektívov.

V kategórii Najlepší športovec jednotlivec do 15 rokov boli na ocenenie nominovaní:

Bruno Bučko, iba 9-ročný talentovaný športovec, ktorý sa aktívne venuje gymnastike od 6 rokov v trenčianskom Gymnastickom klube PAVLO. Je členom výberu talentovanej mládeže Slovenskej republiky v tomto športe, trénuje denne 3 až 4 hodiny a pravidelne sa zúčastňuje reprezentačných sústredení výberu Slovenska v športovej gymnastike mužov. Minulý rok sa stal Majstrom Slovenskej republiky v kategórii najmladších žiakov a víťazom všetkých 5 kôl Slovenského Pohára v športovej gymnastike za rok 2023.

Aleš Koščák, žiak osemročného štúdia na Gymnáziu Ľ. Štúra v Trenčíne, ktorý má vo svojej športovej kariére bedmintonistu na konte už štyri hetriky na celoslovenských súťažiach GP A a jeden na Majstrovstvách SR do 11 rokov, kde vyhral všetky 3 kategórie. Druhý rok je vedený v zozname talentovanej mládeže do 15 rokov v Slovenskom zväze bedmintonu a pravdepodobne ho tento rok čaká účasť na ME do 15 rokov. Už tretí rok v rade je Majstrom SR vo svojej kategórii. Za rok 2023 má titul Majster SR v dvojhre a štvorhre do 13 rokov a Vicemajster SR vo štvorhre do 15 rokov. Je registrovaný v klube CEVA Trenčín.

Nela Petríková korčuľuje od svojich 4 rokov. Zatiaľ každú sezónu svojej minikariéry ukončila víťazstvom na Majstrovstvách Slovenska vo svojej kategórii. Minulá sezóna bola úplne iná. Na tréningoch sa nedarilo, napriek tomu, že veľmi chcela. Umiestnenia na pretekoch boli okolo 5. až 10. miesta, okrem Žilinskej piruetky, kde získala 2. miesto a medzinárodných pretekov Tirnavia Ice Cup, kde skončila tiež druhá. Deň pred Majstrovstvami SR sa spolu s trénerom rozhodovali, či vôbec nastúpi. Prišiel však najväčší úspech sezóny a prekvapenie pre všetkých, aj pre samotnú športovkyňu. Na Majstrovstvách Slovenska dokázala opäť zvíťaziť a obhájila titul po 4-krát za sebou.

Ocenenie Najlepší športovec jednotlivec do 15 rokov za rok 2023 získala Nela Petríková.

Nela Petríková Nela Petríková podpisuje pamätnú knihu


V kategórii Najlepší športovec jednotlivec junior boli na ocenenie nominovaní:

Viktória Chladoňová má 17 rokov a obdivuhodne kombinuje štúdium na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne a šport na svetovej úrovni. Odmala sa venovala rôznym športom – plávaniu, jazde na koni, atletike aj tenisu, nakoniec si vybrala cyklistiku. Je cieľavedomá, snaživá, vytrvalá a zodpovedná. Má jasný cieľ v podobe medaily na MS alebo nominácie na OH. Na konte má 3. miesto na ME v cyklokrose, 3 x 2. miesto na Svetovom pohári v cyklokrose, na ME v cestnej cyklistike 6. miesto, ME v horskej cyklistike 7. miesto, v Svetovom pohári v horskej cyklistike jej patrí rovnako 7. miesto. Je Majsterkou Slovenska v cyklokrose i horskej cyklistike.

Kristína Juricová má 23 rokov. Žije od narodenia v Trenčíne a už niekoľko rokov patrí k najúspešnejším fitneskám na svete. Je registrovaná v klube STARS for STARS Bratislava. S fitnesom začínala v 6-tich rokoch a postupne sa cez detské fitnes prepracovala až do kategórií junioriek a žien, kde v súčasnosti Slovensko reprezentuje v športovej disciplíne Acrobatic fitness nad 163 cm. Popri športovej kariére študuje na FTVŠ na Univerzite Komenského v Bratislave. Minulý školský rok úspešne zavŕšila bakalárske štúdium pre špecializáciu tréner vo fitnes a v súčasnosti pokračuje v magisterskom štúdiu. Nominovaná je za tieto úspechy: 1. miesto na Majstrovstvách Európy 2023 vo fitness acrobatic juniorov a 1. miesto na Majstrovstvách sveta v rovnakej kategórii.

Ema Mazániková z Trenčianskeho kolkárskeho klubu je 17-ročné dievča, ktoré sa od útleho veku venuje futbalu. V 14 rokoch si k nemu pribrala ako druhý šport kolky. Prvýkrát bola v ňom nominovaná do reprezentácie v roku 2022. Ako jedna z najmladších účastníčok nesklamala a umiestnila sa v strede tabuľky. V roku 2023 reprezentovala Slovensko vo svojej kategórii do 18 rokov a z kvalifikácie postúpila do finále zo 6. miesta. Finále nevyšlo podľa jej predstáv a skončila 16-ta, čo jej prinieslo konečné 8. miesto v kombinácii. V roku 2024 je opäť nominovaná na MS v kategórii U18 aj U23. Veríme, že tento rok pre ňu bude ešte úspešnejší ako ten minulý.

Ocenenie Najlepší športovec jednotlivec junior za rok 2023 získala Viktória Chladoňová. Ocenenie za ňu prevzal jej otec Michal Chladoň.

Michal Chladoň


V kategórii Najlepší športovec jednotlivec senior boli na ocenenie nominovaní:

Monika Chochlíková je slovenská profesionálna Muay Thai bojovníčka a kickboxerka, obrazne nazývaná aj „slovenským vulkánom“. V roku 2019 získala zlatú medailu na Majstrovstvách sveta WAKO. Je vôbec prvou slovenskou bojovníčkou, ktorá vyhrala Majstrovstvá Európy WAKO a Majstrovstvá Európy IFMA. Nominovaná bola za úspechy, ktoré získala v roku 2023: 1. miesto na Svetových bojových hrách v Riyadhe v Muaythai do 51 kg, tiež obhájila Svetový titul WMC v Muaythai do 51kg a vybojovala interkontinentálny titul WMC v Muaythai do 54 kg v Bangkoku. Svoje skúsenosti odovzdáva ako trénerka bojových športov zverencom v klube Victory Gym Trenčín.

Kristína Juricová je nominovaná aj v seniorskej kategórii. Okrem juniorských titulov Majsterky Európy a sveta je totiž aj 5-násobnou Majsterkou Európy žien vo fitnes nad 163 cm, 3-násobnou Majsterkou sveta žien vo fitnes nad 163 cm, absolútnou Majsterkou Európy žien a absolútnou Majsterkou sveta žien v Acrobatic fitness. V roku 2023 získala 1. miesto na ME a absolútne víťazstvo na ME a na Majstrovstvách sveta bola v ženskej kategórii fitness acrobatic tretia.

Tatiana Ondrušková je ďalšia talentovaná Trenčianka, ktorá sa prepracovala z mladej gymnastky až na vrchol svetového akrobatického fitnes. Od piatich rokov sa venovala športovej gymnastike v klube GK Pavlo Trenčín, v ôsmich si k tomu pridala ešte detský fitnes v klube Fitnes Gabrhel Trenčín. Zo súťaženia v detskom fitnes postupne prešla do juniorskej a ženskej kategórie akrobatického fitnes, v ktorom súťaží od svojich 16 rokov. Na konte má 4 tituly majsterky sveta v akrobatickom fitnes žien a 3 tituly majsterky sveta v akrobatickom fitnes junioriek. V Španielsku sa v novembri 2023 konali Majstrovstvá sveta v kulturistike a fitnes. Tatiana Ondrušková z Trenčína na nich získala v juniorskej a ženskej kategórii do 163 cm dve zlaté medaily. Tatiana súťaží za športový klubo UNITY Academy, ktorý vedie Marianna Kollárová.

Ocenenie Najlepší športovec jednotlivec senior za rok 2023 získala Kristína Juricová.

Kristína Jurocová s primátorom R. Rybníčkom a predseedom Komisie športu M. Smolkom


V kategórii Najlepší športový kolektív do 15 rokov boli na ocenenie nominované kolektívy:

Futbalové mužstvo AS Trenčín U14 sú zverenci trénera Karola Karlíka, ktorí ovládli minulý rok na konci mája druhý ročník medzinárodného futbalového turnaja 14-ročných v Kroměříži a priviezli odtiaľ do Trenčína zlatú trofej. Zároveň sa futbalistom AS Trenčín podarilo v kategórii U14 získať aj titul Majster Slovenska, keď v júni 2023 zvíťazili vo finálovom zápase nad klubom MŠK Žilina 2:1. Futbalisti AS Trenčín U14 vyhrali základnú časť, nadstavbovú časť a aj finále.

8HT Dukla Trenčín je kolektív chlapcov zo Základnej školy na Hodžovej ulici. Navštevujú športovú triedu so zameraním na ľadový hokej od piateho ročníka. Počas celej hokejovej sezóny 2022/2023 prehrali len jediný zápas. Na športovisku sa snažili vždy odviesť maximum a odmenou im bolo víťazstvo na Majstrovstvách Slovenska v ľadovom hokeji, v kategórii starších žiakov A. Počas záverečného turnaja minulý rok nenašli premožiteľa ani v jednom z piatich turnajových zápasov a inkasovali iba jeden jediný gól. Na záverečnom ceremoniáli boli po zásluhe dekorovaní titulom Majstri Slovenska.

Tanečný klub Aura Dance, ktorého detská hip hopová skupina sa v roku 2023 pretancovala z nižšej výkonnostnej kategórie B, vďaka dvom víťazstvám, do najvyššej A kategórie, kde na pohárovej celoslovenskej súťaži skončili na 3. mieste a na majstrovstvách SR na 6. mieste. Zároveň získali nomináciu na Majstrovstvá Sveta v Poľsku, kde sa umiestnili na 31. mieste z 52 súťažných skupín z celého sveta. Dievčatá spolu tancovali prvý rok a vďaka svojej snahe a aj skvelej trénerke sa im podarilo neočakávané. Hneď na prvej súťaži vyhrali. Veľmi tvrdo na sebe pracovali, vždy išli na súťaži na maximum a navzájom sa podporovali. Aj vďaka tomu sa im podarilo veľmi rýchlo pretancovať do najvyššej výkonnostnej kategórie a mohli sa teda aj zúčastniť MSR.

Ocenenie Najlepší športový kolektív do 15 rokov za rok 2023 získali dva kolektívy: Futbalové mužstvo AS Trenčín U14 a 8HT Dukla Trenčín.

futbalové mužstvo AS Trenčín U 14



V kategórii Najlepší juniorský športový kolektív bola vyhlásená jedna nominácia:

Kolektív juniorov Športového klubu Real team Trenčín, ktorý dosahoval, aj pod vedením trénerky Lenky Beňovej, celú sezónu 2023 na turnajoch domácich, celoslovenských ale aj medzinárodných, výborné výsledky. Spolu má 6 reprezentantov SR. Karate je individuálny šport, ale disciplíny sú aj v teamoch. Klub si tak na konto pripísal titul Majstri SR 2023 v kategórii kata team juniorky. Talentovaní karatisti sa počas slávnostného odovzdávania ocenení predstavili na pódiu aj v programe. Potom si spoločne s trénerkou prevzali ocenenie Najlepší športový juniorský kolektív za rok 2023.

Ocenení juniori ŠK Real Team Trenčín ŠK Real Team Trenčín


V kategórii Najlepší športový seniorský kolektív boli nominované:

Basketbalový klub AS Trenčín, ktorému sa v sezóne 2023 podarilo niečo výnimočné – historicky prvý štart mesta Trenčín v najvyššej súťaži v kategórii žien. Klub začal písať históriu v decembri 2019. Venuje sa dievčatám a chlapcom v rámci mládežníckeho basketbalu a k dnešnému dňu má približne 200 členov. V roku 2023 po prvýkrát v histórií mesta Trenčín doniesli na palubovku športovej haly najvyššiu ženskú súťaž, čo prispelo k propagácií mesta i športu ako takého. Ženské extraligové mužstvo vedie tréner Richard Ďorďai.

Športový klub Dračia Légia 2012 Trenčín, ktorý sa venuje na Slovensku pomerne neznámemu a ešte len rozvíjajúcemu sa športovému odvetviu. Dračie lode majú vo svete rozsiahlu základňu. Za jedenásť rokov pôsobenia má klub na konte niekoľko významných úspechov. Tým najvýznamnejším je zisk titulu majstra sveta klubových posádok v roku 2018. Klub je najúspešnejšou posádkou Slovenskej republiky. V sezóne 2023 sa predstavil na 19. Majstrovstvách Európy spolu s pretekármi z 80 klubov z 18 krajín. V štrnástich štartoch postúpil vždy do veľkého finále. Najviac však potešil zisk titulu vicemajstra Európy v kategórii Senior MIX Small boat na trati dlhej 200 m. V sezóne 2024 sa konajú Majstrovstvá sveta klubových posádok opäť v Taliansku, na ktoré sa už pripravujú a veria, že nesklamú.

Športový klub 1. FBC Trenčín, ktorý sa stal za rok 2023 Majstrom slovenskej florbalovej extraligy, pričom majstrovský titul obhájil v konkurencii 12-tich extraligových tímov. Klub od svojho vzniku v roku 2005 nepretržite pôsobí v najvyššej slovenskej florbalovej súťaži mužov. Na konte má 7 majstrovských titulov, čo z neho robí najúspešnejší florbalový klub na Slovensku. Ten posledný, v poradí siedmy pridal klub práve v roku 2023. Venuje sa aj práci s mládežou, získal niekoľko desiatok medailí z celoštátnych mládežníckych florbalových súťaži a vychoval viacero úspešných Slovenských florbalových reprezentantov.

Ocenenie Najlepší športový seniorský kolektív za rok 2023 získal Športový klub 1. FBC Trenčín. Cenu prevzali športový riaditeľ klubu Ivan Piovarči a kapitán mužstva Branislav Mitucha.

Zástupcovia 1. FBC Trenčín s Ry Rybníčkom a M. Smolkom

MAJSTER SLOVENSKEJ REPUBLIKY 2023:
REALIZAČNÝ TÍM: hlavný tréner: Jan HOLOVKA, vedúci družstva: Martin GALAJDA, fyzioterapeut: Janka ZVERBÍKOVÁ, lekár: MUDr. Marek BOJDA.
HRÁČSKY KÁDER: Jakub KLOBUČNÍK, Dušan ĎURMEK, Peter POČAROVSKÝ, Samuel POLÁK - Norbert ONDRÁŠIK, Matúš MACHARA, Jakub REPKA, Dominik VRÁBEĽ, Peter DOBROVODSKÝ, Jakub ONDRÁŠIK, Filip CIFRANIČ - Michal AMRICH, Martin KUBOVIČ, Tomáš KVASNICA, Lukáš PORUBAN, Matej GALAJDA, Branislav MITUCHA, Tomáš BULEJČÍK, Lukáš MANDINEC, Boris HABÁNEK, Andrej RENDL, Samuel BABÍK, Bystrík ŠÁLEK, Matúš PAVLÍČEK, Adam PEŠKO, Karol PELCZARSKI.

HIGHLIGHTY Z POSLEDNÉHO FINÁLOVÉHO ZÁPASU NÁJDETE TU:


Ocenenie Najlepší handicapovaný športovec za rok 2023 si prevzal Peter Vašíček.

Výkonný výbor Športového klubu nepočujúcich navrhol v tejto kategórii na ocenenie nepočujúceho športovca Petra Vašíčka, ktorý sa v júli 2023 zúčastnil Majstrovstiev sveta nepočujúcich bedmintonistov v Brazílii, kde skončil v osemfinále dvojhry mužov na 9. mieste a rovnakú priečku vybojoval vo štvorhre mužov s Petrom Petrovičom.

Peter Vašíček napriek svojmu hendikepu a pomerne neskorému začiatku v bedmintone sa za posledné roky vypracoval na uznávaného hráča aj medzi zdravými športovcami. Pravidelne sa zúčastňuje Majstrovstiev Slovenska a jeho miesto v rámci rebríčka je v prvej desiatke zdravých športovcov.

Peter Vašíček Peter Vašíček s R. Rybníčkom a M. Smolkom

Ocenenie za celoživotný prínos v športe odovzdávali manželia Eva a Dušan Paškovci, laureáti tohto ocenenia v roku 2020, ktorí už 55 rokov vedú historicky najdlhšie fungujúci tanečný klub v oblasti tanečného športu na Slovensku, Tanečný klub Dukla Trenčín.

Laureátom ocenenia za rok 2023 sa stal plk.v.v. PaedDr. Rudolf Vilček, ktorý celý život pracoval v oblasti športu. V roku 1965 absolvoval Univerzitu Karlovu v Prahe Fakultu Telesnej prípravy a v roku 1984 dosiahol titul PaedDr. Súťažil v ľahkej atletike. Vojenskú službu absolvoval v Dukle Banská Bystrica. Postúpil s družstvom do prvej ligy ČSSR ako veliteľ čaty, tréner a pretekár v skoku o žrdi – to bolo v roku 1966. Bol veliteľom ASVŠ Dukla Trenčín, podieľal sa na výchove vrcholových športovcov v cyklistike cestnej i dráhovej, v hokeji, vzpieraní, v zápasení, kanoistike i v ľahkej atletike ako dobrovoľný tréner v Slávii Trenčín doteraz. Vo februári tohto roku oslávil 81 narodeniny.

Rudolf Vilčekmanželia Eva a Dušan Paškovci, M. Smolka, R. Rybníček a ocenený Rudolf Vilček