BLAŠKO ZHODNOTIL ÚČINKOVANIE SLOVENSKEJ REPREZENTÁCIE V ŠPANIELSKU

.

"

Niekoľko dní po skončení kvalifikácie na majstrovstvá sveta mužov v Španielsku sme položili otázky reprezentačnému trénerovi Mgr. Pavlovi Blaškovi. Odpovede Vám prinášame v plnom znení.

Aké boli podmienky a úroveň kvalifikácie na majstrovstvách sveta z vášho pohľadu?

Doprava, ubytovanie a strava boli fantasticky zabezpečené, za čo patrí veľké poďakovanie manegerovi p. Turajovi a SZFB. Povrch, na ktorom sa kvalifikácia odohrala bol katastrofálny a značne znehodnotil všetky zápasy. Mantinely taktiež výrazne ovplyvnili všetky zápasy aj keď podmienky v tomto smere boli pre všetky družstvá rovnako nevyhovujúce. K samotnej organizácii nie je možné veľa pozitívneho povedať, nakoľko po prílete sme na odvoz čakali 2 a pol hodiny a tréning sme nemali. Nezabezpečili nám ani náhradné termíny o ktoré sme žiadali, čo sme pocítili keď sme nastúpili na najdôležitejší zápas s Talianskom nerozohratí. Veľký diel viny za nepodarenú kvalifikáciu kladieme nekompetetnému rozhodnutiu IFF dovoliť 6-tim hráčom Gruzínska odohrať turnaj bez akreditácie najneskôr v deň začiatku turnaja ako je tomu bežne v každej serióznej organizácii, ktorá organizuje medzinárodné podujatia. Gruzíncom dokonca dovolili preložiť zápas (je vôbec možné meniť rozpis zápasov počas turnaja!!???) aj v 2.deň, kedže im meškalo lietadlo a boli by nútení Gruzíncov po dvoch nenastúpeniach na zápas vylúčiť z turnaja!!!! Na našu požiadavku, aby sme odohrali zápas s Gruzínskom kedykoľvek, alebo aby zápasy s Gruzínskom pre Slovensko, Holandsko, Taliansko nepočítali do tabuľky odpovedali záporne. Podotýkam, že šefom juri pri IFF je p. Filip Šuman - priateľ slov.florbalu z Česka.... Ďakujeme Vám za fair play prístup. Čudovali sa tomu všetci zainteresovaní(ITA,EST,SPA......).

Ako hodnotíte jednotlivé zápasy Slovenska na turnaji?

Zápas SLOVENSKO - TALIANSKO ovplyvnilo naše nedostatočné rozohratie a neuskutočnený zápas s Gruzínskom. Súper mal za sebou zápas s Holandskom a prípravný so Španielskom. Dovolím si tvrdiť, že sme boli lepším tímom, ale 6 nepremenených presiloviek oproti dvom súpera rozhodlo o deľbe bodov. Súper s minima šancí premenil maximum, o čom svedčí pomer striel 26-14 v náš prospech, proti družstvu z A divízie...

Zápas SLOVENSKO – HOLANDSKO bola slovenská exhibícia. Chceli sme dohnať manko gólov na Taliansko(21 gólov!), čo sa nám takmer podarilo, nebyť hlúpych vylúčení v úvode zápasu.

Zápas SLOVENSKO - ESTÓNSKO, v ktorom sme objektívne ťahali za kratší koniec. Súper disponoval fantastickou 1. päťkou, ktorá kontrolovala zápas a bolo veľmi ťažké sa jej vyrovnať. Estónsko neinkasovalo v priebehu kvalifikácie od súperov ani gól... Na začiatku 2.tretiny za stavu 1:1, keď chlapci držali taktické pokyny zo všetkých síl, inkasovali 2 vlastné góly. Nezložili sa však ani za stavu 1:5 a vyslúžili si od súpera obrovské uznanie a ľútosť nad nepostúpením na záverečný turnaj do Fínska.

V čom máme ešte nedostatky ?

Nedostatky vidím v tom, že hráči nemajú vžitý herný štýl(obranný ani útočný), ktorý proti kvalitným súperom bezpodmienečne nesmie absentovať. Prechod v obranných systémoch z 2-1-2 na 1-2-2 je potrebné osvojovať na klubovej úrovni. To isté platí aj v prechode do útočného pásma. V reprezentácii má byť priestor predovšetkým na zohrávanie sa jednotlivých formácií. Samozrejme ak porovnáme hernú vyspelosť Estóncov, líši sa v individuálnych výkonoch ako aj zažitých a zdokonaľovaných herných systémov.

Kto vás potešil a naopak sklamal ?

Výborný výkon podal brankár Kalčok, v obrane svojim výkonom potvrdili oprávnenosť nominácie Blaško, Lamačka, Granec( žiaľ nezúčastnil sa záverečného sústredenia, čo značne ovplyvnilo jeho zohratosť s formáciou v ktorej hral), výborný výkon podala útočná formácia so Segľom a Zemenom, nadpriemerný výkon podal aj Lajčiak a Dugas. Viac sa čakalo od Velčického, Pavlusa, Abíka, Bereša a Klapitu.

Čo dalej so slovenskou reprezentáciou?

Slovenská reprezentácia patrí medzi 10-12 tímov na svete a len nekompetentným zásahom resp. nečinnosťou pripravila celému slovenskému florbalu veľké sklamanie. Zároveň chcem slovenskej florbalovej verejnosti oznámiť, že vzhľadom k nesplneniu cieľa, ktorý sme mali abdikujem na post trénera reprezentácie. Ďakujem trénerom a klubom za pomoc pri zostavovaní reprezentácie. Verím, že SZFB prejaví múdrosť a povolá na post trénera Slovenskej reprezentácie skúseného trénera zo zahraničia, ktorý bude schopný posunúť náš florbal tam, kde právom patrí.

Ďakujeme za rozhovor.
"